Úvod Výrobcovia Samsung Má už 10 rokov: Všetko najlepšie, Samsung Galaxy!

Má už 10 rokov: Všetko najlepšie, Samsung Galaxy!

1

Písal sa 29. jún 2009 a Samsung predstavil jeden z prvých smartfónov bežiacich na novom operačnom systéme – Android. Volal sa Samsung Galaxy (bez S) a pripomínal skôr telefóny, ktoré sme poznali dovtedy. Mal 10 hardvérových tlačidiel, malý displej a veľké ambície.

Samsung pred desiatimi rokmi ani len netušil, aký veľký potenciál bude mať jeho čerstvá, smartfónová divízia. Pri pohľade na Samsung Galaxy si možno poviete, ako vôbec mohol byť úspešný. Nemal pôvabný dizajn a jeho špecifikácie tiež neboli extrémne úchvatné. Bol to však bojovník pripravený postaviť sa vtedy novému kráľovi telefónov – iPhonu. Po desiatich rokoch musíme uznať, že sa mu to podarilo a podarilo sa mu to vo veľkom štýle.

Samsung Galaxy: Malý, pomalý a extrémne dôležitý

Malý Samsung Galaxy (GT-I7500) ponúkal 3,2-palcový AMOLED displej s rozlíšením 320 x 480 pixelov, jednojadrový procesor s taktom 528 MHz, 128 MB RAM, 8 GB rozšíriteľnej pamäte, 5 Mpx fotoaparát, podporu pre HSDPA3,5 mm výstup pre slúchadlá.

Samsung sa o svoj nový poklad nestaral dvakrát zodpovedne. Telefón na trh prišiel s Android 1.5 Cupcake, na ktorom ostal celý 1 rok, pričom aktualizáciu na Android 1.6 Donut získali len zariadenia v niektorých kútoch sveta.

Kórejský výrobca elektroniky na pílu pritlačil až o rok neskôr, keď svetu predstavil Samsung Galaxy S. Bol rýchlejší, vybavenejší a dostupnejší vo väčšom počte krajín. Vo svojej „krvi“ však stále mal prvý pokus spred roka, ktorý sa so sériou Galaxy ťahá dodnes.

Vlajkových smartfónov za uplynulých 10 rokov pribúdalo.

Samsung Galaxy: Zlaté časy

Nasledujúce roky boli pre Samsung zlatou baňou. Ľudia sa šli za novinkami z dielne výrobcu alternatívy k iPhonu zabiť. Samsung predal 25 miliónov kusov Galaxy S, 40 miliónov Galaxy S II, 60 miliónov Galaxy S3 a až 80 miliónov kusov Galaxy S4. Pre Samsung to bol raj.

Dizajn Galaxy S smartfónov, ktoré poznáme dnes, však Samsung začal budovať až od Galaxy S3. Jeho ďalšie telefóny boli čoraz konzistentnejšie a značka „Galaxy“ čoraz prominentnejšia. Galaxy smartfóny na trh priniesli niekoľko inovácií, ktoré dovtedy svet smartfónov nepoznal.

Pôvodný Samsung Galaxy dnes oslavuje 10. výročie.

Samsung Galaxy: Inovácie na prvom mieste

Tak napríklad, bol to práve Samsung, kto ako prvý vybavil svoju vlajkovú loď odolnosťou voči vode. A bol to práve Samsung, kto išiel proti prúdu a tvrdeniam nebohého Steva Jobsa a predstavil pôvodný Galaxy Note s väčším, 5,3“ displejom. Ten v čase predstavenia skutočne nemal obdobu.

Ako roky plynuli, Samsung pokračoval vo „vojne“ s Apple o to, kto dokáže na trh priniesť vybavenejší a zaujímavejší smartfón. Rad zariadení Galaxy sa časom rozrástol aj o iné kategórie zariadení, ako napríklad tablety či inteligentné hodinky. Ďalším počinom Samsungu bude toto leto očakávaný Galaxy Note 10, ktorý má byť najvybavenejším Samsung smartfónom vôbec. Z času na čas je však pekné otočiť sa a pozrieť sa na udalosti, ktoré k tomuto momentu viedli.

My z TECHBYTE teda na konci dodáme len jedno: Všetko najlepšie!