Úvod Výrobcovia Huawei Huawei chce náhradu za Android ponúknuť už túto jeseň

Huawei chce náhradu za Android ponúknuť už túto jeseň

1

Spoločnosť Huawei na základe krokov americkej administratívy stratila prístup k technológiám z USA, teda aj k dôležitým súčastiam operačného systému Android. Dočasná licencia platí iba do polovice augusta.

Riaditeľ spoločnosti Huawei Richard Yu na margo aktuálnej situácie uviedol, že sú na zákaz zo strany USA „plne pripravení“. Záložné riešenia údajne pripravovali niekoľko rokov, čo je zo strategického hľadiska určite zodpovedné.

Z rozhovoru generálneho riaditeľa Huawei pre nemecký magazín welt.de vyplýva, že spoločnosť má v rukáve alternatívny operačný systém, ktorým dokáže nahradiť Android v podobe, akej ho v zariadeniach od Huawei poznáme.

Už túto jeseň?

Jeho nástup do praxe by sa mohol podľa sina.com.cn uskutočniť už túto jeseň. Tento operačný systém má byť zjednotený – okrem smartfónov bude poháňať televízory, inteligentné hodinky, iné prenosné zariadenia a dokonca sa hovorí aj o autách.

Čo je možno najdôležitejšie, operačný systém bude kompatibilný s aplikáciami pre Android a bežnými webovými aplikáciami. Aplikácia pre Android má na OS od Huawei dokonca bežať oveľa rýchlejšie.

Operačný systém od Huawei ako taký je však stále veľkou záhadou. Možno bude odvodený od unixových riešení, poprípade využije otvorený zdrojový kód Androidu.

Čo však s Google službami? Aktualizáciami? Dostupnosťou aplikácií? Budú zákazníci dôverovať novému riešeniu a neodídu ku konkurencii? Dokáže byť nový OS skutočne plnohodnotnou alternatívou bez obmedzení?

Otázok je stále viac ako odpovedí.