Úvod Výrobcovia Huawei Donald Trump: Huawei je extrémne nebezpečný. Je tu ale možnosť!

Donald Trump: Huawei je extrémne nebezpečný. Je tu ale možnosť!

10

Gigant Huawei sa v uplynulých dňoch ocitol v obrovských problémoch. Vláda Spojených štátov amerických ho na čele so súčasným prezidentom odstrihla od prístupu k plnohodnotnému operačnému systému Android. Nejaká tá nádej tu ale predsa len existuje.

Osud výrobcu populárnych smartfónov teraz závisí iba od toho, či sa USA dohodnú s Čínou na uzatvorení novej obchodnej dohody. Ak áno, dotknutá čínska spoločnosť by opäť mohla nadobudnúť možnosť využívať služby Google. Dočasná licencia vyprší približne o 3 mesiace.

Dostupné informácie navyše naznačujú, že situácia ohľadne bezpečnosti produktov z dielne Huawei nebola až tak vážna. Donald Trump iba jednoducho potreboval silnú páku kvôli vyjednávaniu. Teda aspoň to vyplýva z jeho nedávneho vyjadrenia, na čo upozornil web GSMArena.

„Huawei je niečo veľmi nebezpečné. Pozeráte sa na niečo, čo vytvorili z bezpečnostného hľadiska, z vojenského hľadiska, je to veľmi nebezpečné. Je teda možné, že Huawei bude súčasťou určitého druhu obchodnej dohody,“ uviedol prezident na margo aktuálnej situácie okolo čínskeho giganta.

Pokiaľ by bola pokročilá 5G infraštruktúra a mobilné telefóny so značkou Huawei skutočne tak nebezpečné, ako tvrdili Spojené štáty americké, určite neohrozia svoju národnú bezpečnosť kvôli lepšiemu postaveniu pri obchodnom vyjednávaní. A to ani vtedy, keď ide o ekonomicky čoraz vyspelejšiu Čínu s lukratívnym spotrebiteľským trhom.

Jedno veľké divadlo

Všetko teda nasvedčuje tomu, že rozruch okolo giganta nie je takmer vôbec opodstatnený.

Zatiaľ sme sa nedočkali žiadneho poriadneho dôkazu a po novom nás v tom utvrdzujú i nedávno vyslovené slová amerického prezidenta, ktorý zrejme už onedlho zruší zákaz obchodovať so spoločnosťou Huawei. Ak sa obe strany nakoniec dohodnú, tak bude môcť s celkom slušnou pravdepodobnosťou opäť využívať plnohodnotný Android. V opačnom prípade príde na rad plán B.