Úvod Výrobcovia Huawei Zakladateľ Huawei: Naozaj nešpehujeme. S vládou nič nemáme

Zakladateľ Huawei: Naozaj nešpehujeme. S vládou nič nemáme

0

Informácie o tom, že je čínsky výrobca Huawei zapojený do špehovania ďalších vlád a veľkých firiem posledné mesiace obleteli azda celý svet. Je to koniec koncov aj dôvod, prečo sa jeho zariadenia nemôžu predávať na území USA.

Zahraničné bezpečnostné agentúry vydali niekoľko varovaní týkajúcich sa faktu, že na zariadeniach Huawei sú nainštalované „zadné dvierka,“ ktoré zbierajú citlivé informácie o ľuďoch a spoločnostiach. Posielať ich majú čínskej vláde, ktorá ich môže analyzovať.

Nič také sme nerobili, nerobíme a ani robiť nebudeme

Tieto tvrdenia sa nepáčia zakladateľovi spoločnosti, Ren Zhengfeiovi, ktorý ešte v pondelok poprel všetky tieto tvrdenia. Informovali o tom servery The Financial TimesReuters. Vo vyjadrení tvrdí, že Huawei nikdy nikto nepožiadal, aby pre akúkoľvek vládu zbieral citlivé informácie. Zároveň dodal, že v Číne neexistuje zákon, ktorý by to súkromným spoločnostiam prikazoval.

Zhengfei zdôraznil, že spoločnosť sa zameria na krajiny, v ktorých sú jej zariadenia vítané. Naznačuje tým, že trh v USA nateraz vynechajú. Podľa Zhengfeia si od Huawei zariadenia potrebné k prevádzke 5G sietí objednalo približne 30 spoločností.

Stále milujem svoju krajinu. Podporujem Komunistickú stranu Číny, no nikdy by som nespravil niečo, čím by som mohol raniť akúkoľvek krajinu na svete,“ vysvetľuje Zhengfei.

Zhengfei Huawei založil v roku 1987 a do dnešného dňa v spoločnosti vlastní 1,14 % podiel. Tvrdí, že mu chýba jeho dcéra Meng Wan-čou, ktorú len pred pár mesiacmi zatkli v Kanade, kde ju aj obvinili z obchodovania medzi USA, Iránom a Sýriou. V USA momentálne voči týmto krajinám platia sankcie.