Úvod Výrobcovia OnePlus OnePlus chystá veľkú zmenu: Novinka by mala byť podstatne rýchlejšia!

OnePlus chystá veľkú zmenu: Novinka by mala byť podstatne rýchlejšia!

0

Organizácia JEDEC ako autorita v oblasti schvaľovania technologických štandardov takmer presne pred rokom odobrila UFS 3.0 – novú generáciu pamäťových modulov. 

UFS 3.0 prekonáva UFS 2.1. Tento typ interného úložiska sa možno nachádza aj vo vašom inteligentnom mobilnom telefóne. Ak nie, používate UFS 2.0, alebo pri starších modeloch eMMC 5.1.

Pri novom type úložísk nehrá hlavnú úlohu kapacita, ako by sa možno mohlo zdať. Pri pamätiach sa ale skloňuje najčastejšie. Moduly štandardu UFS 3.0 budú podstatne rýchlejšie a energeticky účinnejšie.

Hovoriť môžeme o dvojnásobnom náraste rýchlosti. Prenos dát v rámci tzv. dvojcestného spojenia môže dosiahnuť rýchlosť až 23,2 Gbps. Takýmto pamätiam bude pre napájanie stačiť napätie 2,5V. Predchádzajúca generácia potrebovala 2,7 až 3,6V. Dobre tiež vyzerá pracovný rozsah teplôt od -40°C do 105°C.

Polovodičové komponenty vo veľkom dodáva a hlavne vyvíja Samsung, a teda asi nikoho neprekvapí, že bude najnovším typom interného úložiska vybavená tohtoročná vlajková loď Galaxy S10. Prvé zmienky sa objavili ešte vlani koncom októbra.

K slovu sa ale dostáva ďalších hráč. Podľa príspevku známeho leakera dostane úložisko UFS 3.0 aj nadchádzajúci model z dielne OnePlus. Usvedčuje ho výpis z testovania, ktorý zobrazuje rýchlosť zapisovania a čítania dát. V OnePlus radi argumentujú rýchlosťou, pre ktorú by bol nový typ pamäte ako stvorený.

oneplus
@UniverseIce

Vďaka takýmto pamätiam bude napríklad možné nahrávať/prehrávať video v ultra vysokom rozlíšení s väčším počtom snímok za sekundu (FPS). Rýchlejšie bude prebiehať kopírovanie a prenos súborov, spracovanie viacerých úloh súčasne a podobne. Na strane nevýhodných vlastností stojí cena.

Výkonnejší komponent bude drahší, čo sa môže premietnuť do konečnej ceny zariadenia.