Úvod Huawei Huawei Mate 20 Pro Je najlepší: Experti z DxOMark otestovali Huawei Mate 20 Pro!

Je najlepší: Experti z DxOMark otestovali Huawei Mate 20 Pro!

0
Huawei Mate 20 Pro

Odborníci na fotografovanie z DxOMark si po novom zobrali na paškál novinku z dielne spoločnosti Huawei. High-end Android smartfón Mate 20 Pro ich nadchol predovšetkým svojim špičkovým automatickým zaostrovaním a naopak, v porovnaní s P20 Pro ponúka slabšie priblíženie záberu či nižšiu kvalitu videí.

Čo sa však týka celkového bodovania, oba spomenuté kúsky sú na tom rovnako. To znamená, že v jednom aj druhom prípade hovoríme o 109 bodoch. Problém tu tkvie v tom, že odborníci nebrali ohľad na prítomnosť ultra-širokouhlého fotoaparátu na zadnej strane konštrukcie. Ak by tak nespravili, tak zrejme dostane pár bodov navyše.

Skončil na zdieľanom 1. mieste

Huawei Mate 20 Pro sa preto umiestnil na samotnom vrchu rebríčka mobilných telefónov s najlepšími fotoaparátmi. Spolu s P20 Pro okupujú prvé a druhé miesto. Na treťom momentálne sedí iPhone XS Max od Apple, štvrtom HTC U12+ a na piatom zase Samsung Galaxy Note 9, ktorý dostal tiež slušných 103 bodov.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro (FOTO Lukáš Zachar)

Špičkový autofocus

Medzi najväčšie prednosti Mate 20 Pro patrí autofocus, čiže automatické zaostrovanie. Odborníci vyzdvihujú predovšetkým rýchlosť a opakovateľnosť, čo znamená, že zakaždým, keď ho použili, dokázal podať takmer identický kvalitatívny výkon. Rovnako ale chvália i skvelú kontrolu nad šumom (v akýchkoľvek podmienkach) či výbornú cieľovú expozíciu vrátane širokého dynamického rozsahu.

Z negatív stojí za zmienku strata detailov na tvári človeka pri takzvanom bokeh efekte (rozmazané pozadie za objektom) alebo neprirodzené vykresľovanie jemných detailov.

Celkové hodnotenie 109 bodov vzniklo kombináciou hodnotenia kvality fotografií a kvality videí. V prvom prípade hovoríme o 114 bodoch, v tom druhom pre zmenu iba o 97. Z toho možno pomerne jednoducho vydedukovať, že mu natáčanie videí nejde až tak dobre ako mu ide vytváranie fotografií. Predovšetkým, keď padne reč na textúru či stabilizáciu obrazu, ktorá pri pohybe nerobí svoju prácu presne podľa očakávaní, čo sme kritizovali aj v našej recenzii.