Úvod Konkurencia Apple Čínsky súd zakázal predaj viacerých modelov Apple iPhone

Čínsky súd zakázal predaj viacerých modelov Apple iPhone

0

Spoločnosti Apple a Qualcomm vedú po celom svete hneď niekoľko sporov, ktorých predmetom sú patenty a duševné vlastníctvo. Najnovšie sa jednu bitku v patentovej vojne podarilo vyhrať spoločnosti Qualcomm.

Qualcomm uspel na miestnom súde v čínskom meste Fuzhou, ktorý vydal predbežné opatrenie udávajúce zákaz dovozu a predaja smartfónov iPhone. Súd identifikoval porušenie dvoch patentov spoločnosti Qualcomm. Jeden súvisí s funkciou zmeny veľkosti fotografií a druhý s navigáciou v užívateľskom prostredí.

Apple medzitým hovorí o zúfalom kroku zo strany spoločnosti Qualcomm, ktorá po celom svete čelí vyšetrovaniu kvôli nezákonným obchodným praktikám.

Zákaz predaja sa má týkať starších modelov iPhone X, iPhone 8 a skorších generácií, ktoré využívajú predchádzajúcu verziu operačného systému. iOS 12 patenty neporušuje a iPhone XS, XS Max a XR by sa mali v Číne predávať aj naďalej.

iPhone XS
iPhone XS (FOTO Marek Urban)

Apple však stále tvrdí, že na čínskom trhu zostávajú všetky jeho modely iPhone. Rozhodnutie súdu tak zrejme nepovažuje za konečné. Qualcomm sa snaží obdobný zákaz predaja docieliť aj na americkej pôde. Zatiaľ ale odchádza s prázdnou.

Ak by sme mali celý veľký spor zhrnúť v krátkosti, Qualcomm je toho názoru, že Apple využíva jeho duševné vlastníctvo, čo odmieta kompenzovať, resp. využívanie nekompenzuje v dostatočnej výške.

Na druhú stranu, Apple považuje poplatky za licencie a nároky Qualcommu za neúmerne vysoké, čo taktiež rieši súdnou cestou.