Úvod Huawei Huawei Mate 20 Pro Mate 20 Pro oficiálne: Toto je čerstvo predstavená pýcha Huawei!

Mate 20 Pro oficiálne: Toto je čerstvo predstavená pýcha Huawei!

7

Po roku od predstavenia Mate 10 Pro prišiel čas na príchod generačného nástupcu. Nový Mate 20 Pro od Huawei kombinuje prvotriedny výkon, trendy dizajn, bezkonkurenčne rýchle nabíjanie, snímač odtlačkov v displeji a aj symetricky usporiadaný trojitý fotoaparát so špičkovou kvalitou.

Gigant odhalil svoje tohtoročné eso počas dnešného mediálneho podujatia, ktoré sa tentokrát konalo v Londýne. Okrem high-end smartfónu uzrel svetlo sveta ešte aj cenovo dostupnejší model Mate 20, herný kúsok Mate 20 X, prémiová Porsche verzia a zároveň boli potvrdené snáď všetky úniky. Z toho možno vydedukovať, že sme novinku Mate 20 Pro poznali dávno pred tým, než nám ju ukázal sám výrobca.

Dajme si teda krátku rekapituláciu toho, čo už onedlho dorazí na pulty obchodov so spotrebnou elektronikou.

Konštrukcia a dizajn

Huawei Mate 20 Pro dostal odlišnú konštrukciu, ako s akou prišiel minuloročný model Mate 10 Pro. Kombinácia skla a kovového rámiku zostala síce bez zmeny, no pribudol kontroverzný výrez, zaoblený displej (vznikol takzvaný seamless tvar), farebný prechod a aj jeden fotoaparát.

Trojitá zostava na zadnej strane je navyše po novom usporiadaná do štvorca, vďaka čomu pripomína dizajn svetiel ikonických automobilov Porsche. Chýbajúci biometrický snímač zase nahradila pokročilejšia alternatíva priamo v displeji.

Čo sa týka pomeru medzi zobrazovacím panelom a prednou stranou konštrukcie, tak ten je aj vďaka prítomnosti výrezu, ktorý minuloročnej generácii chýbal, a tenšieho spodného rámika citeľne lepší. Minuloročný Mate 10 Pro prišiel s číslom 80,9 %, zatiaľ čo čerstvo predstavený Mate 20 Pro s pomerom o veľkosti až 87,9 %.

Displej

Ako som už spomínal, displej na prednej strane Huawei Mate 20 Pro dostal zaoblené bočné strany v štýle smartfónov z dielne spoločnosti Samsung. Opäť ide o OLED technológiu, no tento rok máme čo dočinenia s jemnejším rozlíšením aj s rozmernejšou uhlopriečkou. Z Full HD+ (402 ppi) je po novom Quad HD+ (538 ppi) a rovných 6 palcov porástlo na 6,39 palca.

Fotoaparáty

Trojitý fotoaparát Mate 20 Pro pozostáva z jedného 40 Mpx, jedného 20 Mpx a jedného 8 Mpx snímača. Každý z nich dostal rozdielnu úlohu, pretože ten prvý je hlavný, druhý dostal nadštandardne širokouhlý záber a tretí zase umožňuje priblíženie bez straty kvality, pretože dostal teleobjektív. Používateľ sa môže tešiť na 3-násobný optický zoom a špičkovú optiku od priekopníka Leica.

Mate 20 Pro a jeho trojitý fotoaparát

Selfie fotoaparát na prednej strane Mate 20 Pro ponúka až 24 Mpx rozlíšenie a hneď vedľa neho sa nachádza 3D skener tváre, ktorým chce výrobca zdvihnúť úroveň bezpečnosti pri identifikácii používateľa.

Výkon

Čipset Kirin 970 nahradila výrazne pokročilejšia generácia s názvom Kirin 980, ktorý je vyrábaný prostredníctvom moderného, iba 7-nanometrového procesu. Výrobca už tradične sľubuje vyšší výpočtový výkon aj nižšiu spotrebu elektrickej energie, no zároveň nezabudol ani na umelú inteligenciu. K pôvodne jednému neurálnemu procesoru (tzv. NPU) pribudol ďalší, ktorý sa postará o to, aby bolo strojové učenie v útrobách mobilného zariadenia ešte schopnejšie.

Batéria

Kapacita akumulátora porástla zo 4 000 na 4 200 mAh. Ako veľký vplyv to však bude mať na fungovanie novinky, zatiaľ nevieme, pretože si musíme počkať na prvé odborné testy. Tak či tak, minuloročný Mate 10 Pro ponúka tak skvelú výdrž, že mu ju aj po roku môžu konkurenti z mobilného priemyslu iba ticho závidieť. Čerstvo predstavený Mate 20 Pro by mal byť na tom teda ešte trošku lepšie.

Týka sa to však aj nabíjania, pretože vylepšená technológia Huawei SuperCharge 2 s dychberúcim 40 W výkonom po novom doplní 70 percent kapacity iba v priebehu 30 minút. A ak niekomu prekážajú káble, môže konečne siahnuť po bezdrôtovej alternatíve s výkonom o veľkosti tiež slušných 15 W.

Huawei Mate 20 Pro totiž získal podporu pre univerzálny štandard Qi, ktorý v priebehu tiež 30 minút naplní okolo 30 percent. Aj bez káblov to teda pôjde celkom rýchlo. Nadbytočná elektrická energia môže byť navyše zdieľaná priamo s inými smartfónmi, pretože inžinieri z Huawei nezabudli ani na integráciu technológie reverzného bezdrôtového nabíjania.

Huawei Mate 20 Pro

Dostupnosť a ceny

Huawei Mate 20 Pro bude na Slovensku k dispozícii v podobe predbežnej objednávky (mobilní operátori aj obchody) už od dnešného dňa, čiže od 16. októbra. Odporúčané cenovky začínajú na sume 999 eur. Na slovenský trh dorazia dve farby – Black a Twilight (nie modrá).

Technická špecifikácia

  • 6,39″ displej, AMOLED, 545 ppi, HDR
  • 7 nm čipset Kirin 980
  • 40 Mpx (širokouhlý objektív, f/1.8, 27 mm), 20 Mpx (super širokouhlý objektív, f/2.2, 17 mm), 8 Mpx (teleobjektív, f/2.4, 80 mm)
  • 24 Mpx selfie (f/2.0) + 3D skener tváre
  • 6 GB RAM
  • 128 GB úložisko + microSD do 256 GB
  • 4 200 mAh batéria
  • rýchle nabíjanie (70 % za 30 minút)
  • bezdrôtové nabíjanie (Qi, 30 % za 30 minút)