V rámci veľtrhu spotrebnej elektroniky IFA, ktorý aktuálne ešte stále prebieha v nemeckom Berlíne, predstavil juhokórejský gigant Samsung sériu zariadení, ktoré dokonale doplnia novodobú modernú domácnosť a zjednodušia život všetkým jej obyvateľom.

Medzi novopredstavenými novinkami vzbudil vlnu pozornosti najmä jedinečný, technológiami nabitý televízor Q900R, ktorý ponúkne nový pohľad na svet v dychberúcom 8K rozlíšení.

Samsung Q900R QLED TV

Čerstvo predstavený QLED televízor stelesňuje vstup do sveta 8K rozlíšenia, a tak aj dlhodobú víziu spoločnosti. Vďaka svojej jedinečnej technológii 8K AI Upscalling si budete môcť akýkoľvek obsah, bez ohľadu na pôvodnú kvalitu alebo formát, vychutnať v jedinečnom vysokom rozlíšení, ktoré sa postará o skutočný audio-vizuálny zážitok. Quantum Processor 8K totiž dokáže rozpoznať a následne prevzorkovať obsah do rozlíšenia 8K. Nezáleží na tom, či užívateľ sleduje obsah prostredníctvom set-top boxu, HDMI, USB, streamingovej služby či dokonca mobilného zrkadlenia.

Pre reprodukciu obrazu v 8K rozlíšení využíva technológiu Real 8K Resolution, ktorá dokáže dosiahnuť maximálny jas až 4000 nitov (pre porovnanie, Samsung Galaxy S9+ dosahuje okolo 600 nitov). Vďaka tejto technológii dokáže televízor produkovať štyrikrát viac pixelov ako 4K UHD TV či až šestnásťkrát viac pixelov než TV s bežným Full HD rozlíšením.

 

Súčasťou technologickej výbavy je aj Q HDR 8K s podporou High Dynamic Range 10+, vďaka ktorej užívateľ konzumuje obraz s prirodzenými a presnými farbami. Nechýba ani Direct Full Array Elite pre zvýšenie kontrastu či presné riadenie podsvietenia. Sledovateľovi tak ponúkne miliardy farebných odtieňov pre čo najpresnejšie podanie farieb.

Technológiami nabitý Q900R sa zameriava najmä na to, aby užívateľom ponúkol možnosť používať televízor inak, a to pri najvyššej kvalite obrazu a zvuku. Aj tu nájdete vylepšený režim Ambient, vďaka ktorému televízor splynie s okolitým priestorom a stane sa tak nielen užitočným a inteligentným, ale aj štýlovým zariadením vo vašej obývačke.

QLED TV Q900R bude dostupný v priebehu októbra 2018 v troch verziách s 65, 75 a 85-palcovou uhlopriečkou. Ich orientačné maloobchodné ceny sú nasledovné:

  • 85-palcový Q900R: 14 990 EUR
  • 75-palcový Q900R: 6 990 EUR
  • 65-palcový Q900R: 4 990 EUR

Domáce spotrebiče, ktoré zjednodušia život ešte viac

Súčasný moderný život vyžaduje aj moderné spotrebiče, čoho sa Samsung chytil naozaj dokonale. Nové technológie zohrávajú v našich každodenných životoch dôležitú úlohu, tak prečo by medzi ne nemohli patriť aj denne využívané domáce spotrebiče, ktoré budú kráčať s naším meniacim sa životným štýlom?

Family Hub

Srdcom domova býva kuchyňa, a preto sa Samsung usiluje o to, aby bol čas strávený v kuchyni spojený nielen s povinnosťami, ale aj zábavou. Chladnička Family Hub tak už nespĺňa len funkciu úschovy potravín.

 

Na dverách chladničky Family Hub teda nájdete veľký dotykový displej, ktorý slúži ako ovládací panel, vďaka ktorému budete mať možnosť dotykom prsta ovládať ostatné zariadenia. Dokonca aj tie od iných výrobcov. Každý z členov domácnosti tu môže ma uložené svoje personalizované informácie, ktoré sa zobrazia práve tomu, komu patria. Ako? Vďaka hlasovému asistentovi Bixby. Ak si teda nie ste istí, čo je v plane na daný deň, stačí sa opýtať chladničky.

 

Okrem toho disponuje chladnička aj funkciou Meal Planner, ktorý vám pomôže s večnou otázkou “Čo bude dnes na obed?”. Stačí zadať preferencie a ostatné už chladnička vymyslí sama. Nájdený recept vám dokonca zobrazí v jednotlivých krokoch a pre ešte väčší komfort, keď máte napríklad ušpinené ruky, dokáže recept aj diktovať.

Veľmi užitočnou funkciou je tiež schopnosť chladničky Family Hub zistiť, aké potraviny máte k dispozícii a zaradiť do receptu tie, ktorým sa blíži dátum spotreby. Samozrejme, do chladničky môžete nazrieť aj virtuálne, a to buď priamo cez zobrazovací panel na nej alebo prostredníctvom smartfónu, keď sa nachádzate napríklad v obchode a nie ste si istí, čo je potrebné doplniť a čo nie.

Toto a mnoho ďalšieho prináša nová generácia Family Hub. Názornú ukážku si môžete pozrieť sami vo videu nižšie.

https://www.youtube.com/watch?v=6jcclMDjb_8

Dual Cook Flex

Súčasťou novej série inteligentných zariadení do domácnosti je aj rúra Dual Cook Flex, ktorá zaujme najmä flexibilnými dvierkami a funkciou duálneho varenia. S pomocou sprievodcu Cooking Guide budete vedieť, akú rúru máte použiť vzhľadom na typ jedla, ktoré sa chystáte pripravovať.

@Samsung

Quick Drive

Revolučné domáce spotrebiče uzatvára inteligentná práčka Quick Drive, ktorá už dokázala uľahčiť pranie mnohým domácnostiam. Zabudnuté prádlo už nie je problémom vďaka technológii AddWash, ktorá umožňuje vhodiť zabudnutú bielizeň do práčky aj počas prania cez malé dvierka umiestnené vo vrchnej časti tých hlavných. Systém Quick Drive navyše dokáže vyprať oblečenie behom polovičnej doby bez toho, aby znížil kvalitu prania, čím šetrí čas. Veľmi žiadaný a užitočný Laundry Planner zas umožní zastaviť či spustiť pranie podľa toho, ako sa vám to práve hodí. Samozrejmosťou je aj ovládanie prostredníctvom vášho smartfónu.