Úvod Výrobcovia Samsung Je to oficiálne: Samsung Galaxy Note 9 ponúkne až 1 TB pamäte!

Je to oficiálne: Samsung Galaxy Note 9 ponúkne až 1 TB pamäte!

3

Smartfóny sa v poslednej dobe podstatne zlepšili. Štvorjadrové čipy nahradili osem alebo dokonca desaťjadrové čipy, 2 GB RAM sme časom vystriedali za 4 GB, 6 GB či dokonca 8 GB RAM. Čo ale úložisko? To až tak rýchlo nerastie a výrobcovia na to majú veľmi dobrý dôvod. Prvým globálne dostupným telefónom s 1 TB pamäťou bude chystaný Samsung Galaxy Note 9.

Prečo nerastie pamäť tak rýchlo ako RAM? Vysvetlím. Samsung je totiž najväčším výrobcom flash pamätí na svete, čo mu dáva unikátnu možnosť diktovať si vlastnú cenu. Jediným zariadením s 512 GB pamäťou, ktorý bol ako tak dostupný pre masy, je Huawei Mate RS, ktorý však pravdepodobne slúžil len pre marketingové účely. Nikde sa totiž v takejto konfigurácii nedá kúpiť. Väčšina predajcov má totiž naskladnenú „len“ jeho 256 GB verziu.

Samsung Galaxy Note 9: Prvý dostupný smartfón s 1 TB úložiskom?

Privítajme teda Samsung Galaxy Note 9, z ktorého sa nakoniec predsa len môže stať prvé zariadenie s 1 TB úložiskom, ktoré si skutočne budeš môcť kúpiť. Jeho kapacita je pritom rozdelená do dvoch skupín. Prvá polovica je uložená priamo v telefóne, ide o 512 GB flash čip, na ktorý bude nahraný operačný systém, aplikácie a podobne. Tá druhá časť bude dostupná formou 512 GB microSD karty.

https://www.youtube.com/watch?v=j_k7K-QCCtw

Čo na to cena? Nebude to lacné, ale mohlo by to byť aj oveľa horšie. Pozrite sa na Huawei Mate RS, ktorého cena dosiahla hranicu 2 000 eur. Galaxy Note 9 tak drahý nebude, očakávame cenu niekde v oblasti 1 100 až 1 200 €. Teraz si však skúste vygoogliť, koľko stojí 512 GB SSD disk od Samsungu. Vidíte, kam tým mierim?

No a nakoniec, načo vlastne potrebujeme toľko úložiska? Väčšina ľudí na nič. Sú tu však aj takí, ktorí telefóny používajú ako zariadenia na prenos súborov, ako primárne prístroje pre natáčanie alebo pozeranie multimédií. No a ak ich chcete mať v dobrej kvalite, pripravte sa na dátovú daň. A okrem toho, hovorí sa, že Note 9 konečne prinesie aj natáčanie videí v 4K pri snímkovaní 60 fps.