Úvod Výrobcovia Google V hlavnom sídle spoločnosti Google sa kradne

V hlavnom sídle spoločnosti Google sa kradne

3
bicykle
© Roman Boed

Spoločnosť Google už nejaký čas rieši delikátny problém s kriminalitou. Americký Detroit to nie je, no v hlavnom sídle spoločnosti, v kalifornskom Mountain View, ľudia neustále kradnú farebné bicykle. 

Farebné bicykle, ktoré sú súčasťou celého kampusu Google, boli primárne navrhnuté pre zamestnancov, ktorým pomáhali s prepravou po širokom areáli. Bicykle ale využívali aj návštevy a vlastne ktokoľvek, kto do kampusu prišiel.

Magazín The Wall Street Journal píše, že Google rieši problém s odcudzenými bicyklami neustále. V celom kampuse je asi 1100 dvojkolesových tátošov na ľudský pohon. Každý týždeň ich však zmizne od 100 do 250 kusov.

Indície smerujú k miestnym obyvateľom, ktorí na bicykloch odchádzajú z areálu spoločnosti a tie sú následne nachádzané na trávnatých plochách v okolí sídla, na strechách a dokonca sa jeden kus objavil v reklamnom príspevku miestnej televízie.

bicykle
© Roman Boed

Jeden zo zamestnancov spoločnosti Oracle a zároveň obyvateľ oblasti označil existenciu bicyklov za akési priateľské gesto pre miestnu komunitu. Ľudia zrejme majú pocit, že si bicykle môže vziať ktokoľvek a kamkoľvek.

Podľa správ nebola miestna polícia ochotná pomôcť spoločnosti Google s pátraním po bicykloch. Spoločnosť Google tak vzal vyšetrovaciu iniciatívu do vlastných rúk. V minulom roku bicykle vybavila GPS senzormi pre sledovanie ich polohy.

So záujmom sledovala, kam až sa ich skromné dopravné postreidky dostanú. Prekvapili napríklad Mexiko, Aljaška a dokonca kultový festival Burning Man, ktorý sa každoročne koná v rozpálenej Nevade.

Google chce krádeže bicyklov zastaviť stoj čo stoj, a preto v súčasnosti testuje systém, ktorý bicykle zablokuje, poprípade im zabráni v pohybe. Zamestnanci Google si ich v prípade potreby odomknú prostredníctvom smartfónov.

Určite budeme zvedaví, či Google bezcitných kriminálnikov porazí aj bez polície.