Úvod Leagoo LEAGOO T5c Súboj čipsetov: Snapdragon 835 vs Helio P23 vs Spreadtrum SC9853I vs Kirin...

Súboj čipsetov: Snapdragon 835 vs Helio P23 vs Spreadtrum SC9853I vs Kirin 970

Tlačová správa

4

Čipset je srdcom každého smartfónu a preto by mal byť rýchly a spoľahlivý. Nie je predsa nič horšie, ako telefón, ktorý je pomalý od začiatku alebo ktorý sa spomalí po pár týždňoch používania.

Mnohí výrobcovia preto prichádzajú s novými riešeniami, ako zabezpečiť, že sa to nestane práve ich zariadeniam. Jedným z nich je aj LEAGOO, ktorý do svojho nového LEAGOO T5c vložil novinku od spoločnosti Spreadtrum, SC9853I. Práve tento čipset je založený na 14nm Intel Airmont architektúre.

Nový čipset mal vstúpiť do hromadnej výroby, a tak bude pripravený včas pre model T5c, ktorý sa už začal predávať.

Spreadtrum SC9853I – čo je vnútri?

Dobrá otázka. Čipset vyrobený 14 nm FinFET procesom ponúka osem jadier tikajúcich na 1.8 GHz, ako aj grafický čip Mali-T820 MP2 GPU. Súčasťou každého čipsetu je aj modem, ktorý sa stará o komunikáciu smartfónu s okolitým svetom (hlavne s operátormi). V prípade čipsetu od Spreadtrum sa môžeme tešiť na Cat7 rýchlosti pri sťahovaní a Cat13 pri uploadovaní. To v praxi znamená, že procesor dokáže pracovať s rýchlosťami sťahovania do 300 Mbps a rýchlosťami uploadovania až do 150 Mbps.

Aby výrobca ukázal, aký je ich nový procesor v porovnaní s konkurenciou, pripravil si malé porovnanie, do ktorého zahrnul Kirin 970 od Huawei, Snapdragon 835 od Qualcomm a Helio P23 od MediaTek. Poďme sa na to pozrieť.

Rýchlosť sťahovania v práci

Pri teste v interiéri (napríklad v práci) dokázal Spreadtrum SC9853I dosiahnuť najvyšších rýchlostí. Nestíhal mu ani Snapdragon 835 či Kirin 970.

Rýchlosť sťahovania na nákupoch

Každý chlap, ktorý je vo vzťahu či vážnom alebo nie určite vie, že čas strávený v nákupnom centre treba dobre využiť. Namiesto bezduchého pozerania na najnovšie módne kúsky, ktoré si vyberá vaša priateľka či žena môžete radšej surfovať. SC9853I dokázal poraziť azda najväčšiu konkurenciu zo strany Helio P23 a v niektorých oblastiach aj podstatne výkonnejšie čipsety Kirin 970 a Snapdragon 835.

Rýchlosť sťahovania počas cesty autom

Poznáte to. Veziete sa autom, v rádiu hrá Zuzana Smatanová a ty sa pozeráš von oknom s myšlienkami otvoriť okno a vyvrhnúť sa na cestu. Ešte, že máme telefóny. Pri nízkych rýchlostiach je SC9853I porovnateľný s Kirin 970 a Snapdragon 835, pri vyšších rýchlostiach ich dokonca prekonáva.

Test volania

Azda najdôležitejšou funkciou každého telefónu je schopnosť prijímať a uskutočňovať hovory. Ja viem, v dnešnej dobe Messengerov a Whatsappov to znie zvláštne, no mamke treba dať vedieť či si prežil včerajšiu akciu. Nižšie je porovnanie telefonovania v rôznych priestoroch (v práci a počas šoférovania).

Test volania v práci
Test volania počas jazdy autom (vysoká rýchlosť)
Test volania počas jazdy autom (nízka rýchlosť)

Verdikt

Nový SC9853I je výborný nie len výkonovo, ale aj čo sa kvality modemu týka. Výrobca vrazil veľa prostriedkov do optimalizácie, aby si bol spokojný či už s rýchlosťou pripojenia, tak s kvalitou hovoru, a to všetko pri rôznych aktivitách. Je pritom jedno či budeš v interiéri, exteriéri alebo niekde medzi.

Spomenieme aj, že prvým zariadením s týmto procesorom je LEAGOO T5c, ktorého špecifikácie sme zhrnuli nižšie.

  • Displej: 5,5-palcový SHARP Full HD IPS
  • Procesor: Spreadtrum SC9853I, 8-jadrový, 1.8 GHz
  • Pamäť: 3 GB RAM a 32 GB ROM
  • Fotoaparáty: 13 Mpx + 2.0 Mpx zadný a 5 Mpx predný
  • Batéria: 3 050 mAh s technológiou rýchleho nabíjania
  • Ostatné: Snímač odtlačkov prstov na prednej strane
  • Cena: 85 €