Úvod Novinky Zaujímavosti V Kaspersky Lab odhalili malvér, ktorý dokáže fyzicky poškodiť zariadenie

V Kaspersky Lab odhalili malvér, ktorý dokáže fyzicky poškodiť zariadenie

1
malver
Malvér dokáže zneužiť zariadenie na ťažbu kryptomien © pixabay.com

Experti softvérovej spoločnosti Kaspersky Lab dokázali identifikovať nový typ škodlivého kódu, ktorý by sa dal označiť ako modulárny. Malvér dostal pomenovanie Loapi a dokáže toho veľa.

Akousi klasikou škodlivých kódov je intenzívne zobrazovanie nekorektných reklám, odosielanie správ na spoplatnené čísla, inštalovanie spoplatneného obsahu na pozadí systému a podobné digitálne výtržnosti.

Loapi však ide ďalej a infikované zariadenie, resp. jeho výkon dokáže zneužiť pre cielený DDoS útok alebo pre ťažbu v súčasnosti rezonujúcich kryptomien (Bitcoin a pod).

V jednoduchosti, malvér drancuje zariadenie takým spôsobom, že môže dojsť k jeho fyzickému poškodeniu. Odborníci z Kaspersky Lab tieto schopnosti škodlivého kódu otestovali v kontrolovaných podmienkach. Výsledok vidíte nižšie.

malver
© Kaspersky Lab

Po dvoch dňoch došlo k poškodeniu hardvéru, ktoré vzniklo z nadmernej záťaže a následného prehriatia zariadenia. Akumulátor sa doslova nafúkol.

Výskumníci tvrdia, že sa malvér šíri prostredníctvom rôznych online propagácií ako antivírusová alebo pornografická aplikácia. Zatiaľ sa neobjavila žiadna indícia, ktorá by smerovala k obchodu Play.

Malvér Loapi potrebuje pre svoju nekalú činnosť pomerne rozsiahle povolenia pre zasahovanie do systému zariadenia na najvyššej úrovni. Pokiaľ mu nebudú užívateľom udelené, len ťažko napácha veľa škody.

Každopádne je obozretnosť namieste, hlavne pri neznámych aplikáciách a aplikáciách inštalovaných zo zdrojov tretích strán. Podrobnú správu Kaspersky Lab nájdete na tejto adrese.