Úvod Novinky Android Tvoj telefón ťa sleduje: Aj keď vypneš lokalizáciu a vyberieš SIM!

Tvoj telefón ťa sleduje: Aj keď vypneš lokalizáciu a vyberieš SIM!

7

Google ťa sleduje. To už asi vieš, no čo možno nevieš je to, že ťa pomocou Android smartfónu sleduje aj vtedy, keď si to nepraješ. Informoval o tom server Quartz, ktorý zistil, že Android smartfóny takmer rok odosielajú dáta o vašej polohe na servery Google, a to aj vtedy, ak si to nepraješ.

Operačný systém Android totiž v nastaveniach síce umožňuje vypnutie lokalizácie, ktorá sa stará o presné zameranie smartfónu. Aj napriek tomu, že túto funkciu vypnete telefón stále vie, kde sa nachádza. Platí to aj vtedy, keď zo smartfónu vyberiete SIM kartu, pomocou ktorej by telefón mohol vedieť, pri ktorých vysielačoch sa nachádza.

Ako to teda Android robí? Google Android nastavil tak, aby na ich servery posielal dáta o tom, okolo ktorých vysielačoch sa pohybujete a ktoré Wi-Fi siete sú vo vašom okolí. Na základe týchto informácií dokáže relatívne presne identifikovať, kde ste sa pohybovali. Pochopiteľne, od ľudí z dedín firma nemá tak presné informácie, ako od ľudí žijúcich v mestách.

Google vo vyjadrení pre server Quartz potvrdil, že informácie o vysielačoch nikdy nechcel zbierať, a tak ich okamžite po zistení, že ich Android zapisoval, vymazal. Aspoň niečo.