Úvod Výrobcovia LG LG ukázalo ohybné OLED svetlá pre domácnosti, ktoré vydržia svietiť roky

LG ukázalo ohybné OLED svetlá pre domácnosti, ktoré vydržia svietiť roky

0
oled svetla

Kórejský výrobcovia Samsung a LG sa dlhodobo snažia vyvinúť ohybné OLED obrazovky, ktoré by sme napríklad zrolovali ako papier alebo zložili na polovicu. LG najnovšie ukázalo niečo ohybné a s nálepkou OLED, no o displeje nejde.

LG predstavilo flexibilné lampy. Po takejto vete asi nikto nezačne blažene tlieskať, novinka však stojí za pozornosť práve vďaka sofistikovanej OLED technológii. Výrobca LG ukázal inovatívne svietidlá budúcnosti na londýnskom podujatí DesignJunction.

V jednoduchosti, zdrojom sveta je v podstate jeden OLED pixel, ktorý je niekoľkonásobne zväčšený. Extrémne tenký OLED panel výrobca prekryl plastom, čím zabezpečil vysokú flexibilitu.

Výsledkom je tak ohybná lampa, ktorá produkuje jemné nastaviteľné svetlo s dlhou, veľmi dlhou životnosťou. Spoločnosť LG Electronics ukázala koncept OLED svietidla ešte v roku 2014.

oled svetlá

OLED technológia ale od vtedy výrazne pokročila, čo si v stánku LG môžeme všimnúť napríklad pri najnovšej vlajkovej lodi LG V30 či extrémne tenkých televízoroch z radu Signature W.

LG vyvinulo tri typy svietidiel. Jedno štvorcové prevedenie dopĺňajú dve pozdĺžne. Výrobca spomenul životnosť pozdĺžnych svietidiel, ktorá sa nachádza niekde medzi 30 000 a 40 000 hodinami. Ak by svetlá svietili 10 hodín denne, rovnakou intenzitou budú svietiť 13 rokov.

Skôr sa pokazí vodič, napájanie alebo adaptér, ako samotné OLED osvetlenie. Výhodou je možnosť nastavenia teploty svetla, čo už dokážu aj dnešné moderné úsporné LED žiarovky. Svietidlá otvárajú nevídané možnosti dizajnérom.

Úplná flexibilita im umožní vytvárať rôzne tvary a prevedenia, ktoré budú prispôsobené pre konkrétny interiér alebo miesto použitia. OLED svetlá od LG vám v budúcnosti nebudú osvetľovať iba domácnosť, ale aj autá.

Kórejský výrobca spolupracuje s automobilkami, ktoré chcú osvetľovaciu OLED technológiu používať pri zadných svetlách svojich vozidiel. Spomenieme značky BMW, Audi alebo Volkswagen.

oled svetla

Cena zaujímavých OLED svietidiel je nateraz neznáma a dá sa predpokladať, že nebude najmenšia. Svietidlá poputujú do masovej výroby začiatkom budúceho roka 2018.