Úvod Novinky Android Výrobcovia smartfónov nesmú manipulovať s prísnymi obmedzeniami pre aplikácie, ktoré bežia na...

Výrobcovia smartfónov nesmú manipulovať s prísnymi obmedzeniami pre aplikácie, ktoré bežia na pozadí

1

Nová verzia operačného systému Android Oreo už pomaly ale isto putuje do kompatibilných zariadení užívateľov, v ktorých nahradí v rámci aktualizácie aktuálnu verziu operačného systému Android Nougat.

Android Oreo je evolúciou a nie revolúciou, čo však nie je na škodu. Vylepšenia sú podstatné a hlavné inovácie novej verzie operačného systému Android nájdete v článku z oficiálneho predstavenia.

Teraz sa budeme zaoberať jedným z dôležitých vylepšení, za ktorým sa ukrýva bič na zbytočne bežiace procesy a aplikácie na pozadí systému. V OS Android Oreo si už aplikácie nemôžu robiť čo sa im zachce.

Pokiaľ by niektorá z aplikácií bežala na pozadí zbytočne, Android Oreo jej chod ukončí. Cieľom je znížiť spotrebu energie, teda predĺžiť výdrž na jedno nabitie, a uvoľniť neúčelne využívajúcu kapacitu operačnej pamäte.

aplikacie
Poznáte? Určite áno

Licencovaní partneri spoločnosti Google, výrobcovia smartfónov, operačný systém Android upravujú podľa vlastných potrieb.

Teda pokiaľ sa nerozhodli používať jeho čistú formu tak ako napríklad konzorcium HMD Global v smartfónoch Nokia. Smartfón Nokia 5 dokonca získal septembrovú bezpečnostnú aktualizáciu skôr ako smartfóny Google Pixel a Nexus.

Samsung, LG, Sony a ďalší výrobcovia musia najskôr posunúť kód operačného systému Android svojim softvérovým inžinierom, ktorí ho upravia pre konkrétnu grafickú nadstavbu, funkcie a aplikácie výrobcu.

Aj preto sa možno objavila špekulácia, že výrobcovia smartfónov budú môcť nejakým spôsobom zasahovať do prísneho obmedzovania aplikácií, ktoré bežia na pozadí systému. Nie je to tak.

Užívateľské prostredie smartfónu LG V30 – UX 6.0+

Dokazuje to obsiahly a oficiálny dokument s presnými podmienkami, ktoré musia byť zo strany výrobcov splnené, pokiaľ chcú Android 8.0 Oreo vo svojich zariadeniach používať. Dokument hovorí o konkrétnych požiadavkách, ktoré podmieňujú kompatibilitu zariadení s operačným systémom Android 8.0 Oreo.

V dokumente sa píše, že zariadenia nesmú manipulovať s funkciou systému, ktorá obmedzuje chod aplikácií na pozadí. Ide o veľké pozitívum pre nás, konečných spotrebiteľov.

Google si je istotne vedomí toho, že výrobcovia smartfónov do systému radi pridávajú spolu s grafickými nadstavbami rôzne funkcie a vlastné aplikácie, ktorým dovoľujú pracovať na pozadí. S tým je koniec.

Radosť budú mať aj vývojári aplikácií. Na trhu existuje nespočetné množstvo Android zariadení, ktoré sa môžu vďaka zásahom výrobcov správať rozdielne. Vývojári jednoducho často nevedia, ako sa ich aplikácia bude správať na určitých zariadeniach.

S novou verziou operačného systému to budú mať ľahšie, kedže sa bude každé zariadenie s OS Android Oreo správať k aplikáciám, ktoré bežia na pozadí, rovnako. Konzistentnejší a spoľahlivejší chod aplikácií naprieč spektrom inteligentných mobilných telefónov opäť uvítajú koneční spotrebitelia.

Porušenie pravidiel

Pokiaľ by niektorí z výrobcov porušil pravidlá kompatibility pre operačný systém Android 8.0 Oreo, ich zariadenia nedostanú, poprípade stratia certifikáciu pre využívanie obchodu Google Play. Android smartfón bez obchodu Google Play je v podstate nanič.

Obchod Google Play je možné dostať do zariadenia aj neoficiálnou cestou. Rizík, hlavne tých bezpečnostných, ale aj užívateľských je však veľmi veľa. Určite za to nestoja. Pravidlá kompatibility pre najnovšiu verziu operačného systému Android nájdete v tomto odkaze.