Úvod Výrobcovia Nexus Android 8.0 Oreo pre Nexus 4 z roku 2012? Pre komunitu vývojárov...

Android 8.0 Oreo pre Nexus 4 z roku 2012? Pre komunitu vývojárov žiadny problém

0
Nexus-4

Je bežnou praxou, že výrobcovia smartfónov už neaktualizujú svoje zariadenia na novšie verzie systému, ak sú staršie viac ako povedzme dva roky. Niektorí výrobcovia na svoje zariadenia zabudnú aj skôr, iní zase aktualizácie iba viac sľubujú ako prinášajú. 

Komunita vývojárov, ktorú spolu s fanúšikmi združuje populárne XDA fórum už neraz dokázala, že sa dá pri operačnom systéme Android dokázať na prvý pohľad nemožné.

Čerstvým príkladom je vývojár, ktorý na XDA fóre vystupuje pod nickom Ziyan. Nebyť jeho, na v minulosti populárny Nexus 4 asi zabudneme úplne. Nexus línia zariadení už neexistuje, keďže ju nahradili smartfóny Pixel.

Google Nexus 4 uzrel svetlo sveta v roku 2012, mal 4,7-palcový IPS displej s HD rozlíšením a poháňal ho čipset Snapdragon S4 Pro. Operačná pamäť mala už vtedy kapacitu 2 GB.

Nexus 4
Na Nexus 4 spomíname iba v dobrom

Operačný systém Android vo verzii 4.2 Jelly Bean neskôr získal aktualizáciu, ktorá ho pretvorila na vyššiu verziu 5.1 Lollipop. Ďalej Google nešiel. Cestu k novšiemu, resp. rovno najnovšiemu softvéru dláždi práve vývojár Ziyan.

Pracuje totižto na operačnom systéme Android vo verzii 8.0 Oreo, ktorý je možné používať na smartfóne Nexus 4. Zatiaľ ide iba o skorú alfa verziu, preto mnoho bežných funkcií nefunguje. Ide napríklad o NFC čip, automatické otáčanie obrazovky a tak podobne.

Vývojár na odstránení chýb pracuje a časom sa istotne dočkáme použiteľnej beta verzie systému. Ťažko ale povedať, či bude smartfón Nexus 4 s touto verziou operačného systému použiteľný v bežnom živote.

Problém tkvie hlavne v internom úložisku, ktorého časť kapacity nie je dostatočná. Nadšenci hlásia, že nemali k dispozícii dosť systémového priestoru, kam by sa zmestili všetky potrebné Google aplikácie.

Snahe priviesť Nexus 4 späť k životu prostredníctvom najnovšej verzie operačného systému ale tlieskame. Pokiaľ sa považujete za technologicky zdatnejšieho, Android ROM-ku a ďalšie detaily nájdete vo vlákne na XDA fóre, kam vás prepraví tento odkaz.