Úvod Aplikácie Čínska cenzúra dobehla aj WhatsApp. Užívatelia nemôžu odosielať obrázky a videá

Čínska cenzúra dobehla aj WhatsApp. Užívatelia nemôžu odosielať obrázky a videá

0

Čína je známa dvomi múrmi. Veľký čínsky múr z konca 15. storočia doplnil v modernej dobe „Veľký čínsky firewall“. Čína na vládnej úrovni blokuje prístup k mnohým internetovým službám, ktorých používanie je pre nás prirodzené. 

V Číne nenájdete Google ani ďalšie podobné služby. Ku každej má Čína vlastnú alternatívu. Facebook a Twitter napríklad nahrádza platforma Weibo.

Asi poslednou službou, ktorá odolávala vládnym internetovým filtrom, bola komunikačná platforma WhatsApp. Facebook je v Číne blokovaný od roku 2009 a Instagram od roku 2014.

Podľa správy renomovaného New York Times, niektorí obyvatelia Číny nedokážu po novom cez WhatsApp odosielať fotografie a videá. V niektorých prípadoch malo dokonca dôjsť k obmedzeniu odosielania čisto textových správ.

cenzúra
Skončí WhatsApp v Číne nadobro?

To môže naznačovať, že čínske autority plánujú nadobro zablokovať jednu z najpopulárnejších komunikačných platforiem. Iniciatíva zrejme vychádza z aktualizovaného vládneho nariadenia o kybernetickej bezpečnosti.

Čínska vláda totižto minulý mesiac vydala novú podobu zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá je ešte prísnejšia ako pôvodná a donedávna platná úprava.

Čerstvé opatrenie sa nedotkne iba obyvateľov Číny. Spozornieť by mali aj predstavitelia služby WhatsApp. Čína je najväčším trhom so smartfónmi na svete, čiže sa dá predpokladať, že službu WhatsApp používa početná skupina jej obyvateľov.

Ak bude platforma v Číne natrvalo zablokovaná, počet aktívnych používateľov poklesne, čo sa nebude páčiť Facebooku, ktorý WhatsApp vlastní.