Úvod Novinky Android OS Android vo verzii 7.1 Nougat obsahuje užitočnú funkciu, ktorá bojuje proti...

OS Android vo verzii 7.1 Nougat obsahuje užitočnú funkciu, ktorá bojuje proti škodlivým aplikáciám

0

Poznáte to. Nainštalujete si z Google Play neznámu aplikáciu v domnienke, že vám bude po používateľskej stránke vyhovovať. Po jej otvorení však na vás vyskočia okná s reklamou alebo appka iným spôsobom obsadí celý displej vášho smartfónu.

S poriadnou dávkou nespokojnosti začnete stláčať tlačidlo späť alebo domov, aby ste sa z prostredia aplikácie vymanili. Nie vždy sa vám to ale podarí a aj keď, nejakú dobu to trvá. Prekvapivé nebýva ani zamrznutie aplikácie.

Práve na takéto aplikácie cieli funkcia, ktorá je súčasťou operačného systému Android vo verzii 7.1 Nougat a vyššej. Funkcia by sa dala označiť ako „detektor paniky“.

Ak systém zaznamená, že intenzívne stláčate, resp. dotýkate sa tlačidla späť, škodlivú aplikáciu zavrie a vráti vás na domácu obrazovku. Učiní tak bez ohľadu na to, aké má aplikácia práva, povolenia či zámer.

aplikáciu

Z domácej obrazovky už budete môcť danú nepríjemnú aplikáciu pohodlne odinštalovať bez následkov a používateľskej frustrácie. Samozrejme, nie je stlačenie ako stlačenie a dotyk ako dotyk.

Pravidelnú či skôr menej intenzívnu interakciu s tlačidlom späť systém ako paniku nevyhodnotí. Ak však stlačíte tlačidlo späť štyrikrát s tým, že jedno stlačenie bolo vykonané za 0,3 sekundy, systém vyhodnotí, že ide o problém.

aplikáciu
© XDA

V takomto prípade budete vrátení späť na domácu obrazovku, nech ste mali predtým otvorenú akúkoľvek aplikáciu alebo hru.

Napriek tomu, že Google postupne sprísňuje pravidlá obchodu Play, stále v ňom nájdeme množstvo aplikácií, ktoré zrovna kvalitné nie sú. Kvalita obsahu síce stúpa, no nie zrovna dynamickým tempom.