Úvod Výrobcovia Xiaomi Poznáme nové detaily o UI Xiaomi MIUI 9. Výrobca si pripravil niekoľko...

Poznáme nové detaily o UI Xiaomi MIUI 9. Výrobca si pripravil niekoľko inovácií

0
miui

Presne 26. júla 2017, čiže o dva dni, spoznáme novú podobu jedného z najobľúbenejších používateľských prostredí pre smartfóny. Xiaomi MIUI 9 spoznáme premiérovo v čínskom Pekingu. 

Premiéra je potvrdená oficiálne, rovnako tak zoznam zariadení, ktoré aktualizáciu na MIUI 9 obdržia. Nie všetkých zariadení sa bude týkať kompletná funkcionalita, no aspoň jej časť dostanú.

Hlavne staršie modely si už jednoducho s novými softvérovými prvkami neporadia. Čo sa týka funkcionality, oproti MIUI 8 sa máme určite na čo tešiť. Vďaka MIUI fóru sme sa konečne dozvedeli aspoň nejaké oficiálne informácie, ktoré patria tohtoročným inováciám.

V prvom rade, bude ich dosť. Medzi nimi nájdeme obvyklé opravy chýb, vylepšenia vzhľadu, upravenú už známu funkcionalitu alebo optimalizačné riešenia prívetivé k spotrebe energie.

Presne známe sú ťažiskové novinky, ktoré sa priamo dotknú užívateľských návykov fanúšikov prostredia.

Viac aktívnych okien

MIUI 9
© MIUI

To, o čom sa špekulovalo už dlhšie, sa stane realitou. Pri MIUI 9 budeme môcť používať dve aplikácie súčasne. Obe budú aktívne a každú nájdeme v jednom z dvoch samostatných okien.

Tzv. režim pre viac aktívnych okien si užijeme na smartfónoch Xiaomi Mi 6, Mi Mix, Mi Note 2, Mi Max, Mi Max 2, Mi 5 a Redmi Note 4X. Pozor, zoznam nie je kompletný. Presný zoznam kompatibilných zariadení bude známy po oficiálnom predstavení.

Xiaomi 5X

Obrazovka uzamknutia

MIUI 9
© MIUI

Obrazovka uzamknutia obdrží šikovné skratky. Rýchlejšie sa dostanete k dôležitým funkciám, čo bude rozhodne užívateľsky príjemnejšie. Ak po obrazovke švihnete prstom doprava, zobrazí sa vám ponuka, ktorú vidíte vyššie na snímke.

Je viac ako isté, že tieto skratky budú nastaviteľné. Na obrazovku uzamknutia si tak umiestníte tie skratky, ktoré vyhovejú vaším preferenciám. Snímka vyššie zobrazuje skratky, ktoré sú využiteľné hlavne v ázijských krajinách. Nám a ostatným častiam sveta by teda boli na nič.

Nové témy

miui 9
© MIUI

Smartfón už dávno nie je iba kusom elektroniky. Užívatelia si radi prispôsobujú veci k obrazu svojmu, čomu skvele sekunduje otvorenosť operačného systému Android. MIUI 9 posunie osobný vkus ešte ďalej.

Pripraviť sa môžete na nové témy s jedinečným vzhľadom, ktoré sa dajú obmieňať aj každý deň. Pokojne podľa nálady alebo vkusu.

Zoštíhlenie

Xiaomi do nového prostredia pridalo viac objemnejších funkcií, čo sa podpíše pod celkovú veľkosť MIUI 9 ROM-ky, resp. balíčka s novým softvérom. MIUI 9 síce o niečo na MB priberie, no zároveň sa vývojári zbavili malo používaných funkcií.

Možno prekvapivé je odstránenie tzv. detského režimu. Zmizne poskytovateľ WiFi sietí na verejných priestranstvách a v reštauráciách. Spoznali ste ho pod označením WiWide a aj tak fungoval iba v Číne.

Užívateľsky sa taktiež neosvedčila funkcia Contact Card a Showtime. Druhá menovaná umožnila pridať ku kontaktu akési profilové video. Ak vám niekto volal, na displeji ste nevideli jeho fotku ale video, ktoré ste mu priradili.

Funkcií zmizlo ešte viac. Kompletný zoznam opäť uvidíme až po oficiálnom predstavení.

Beta test

© MIUI

Xiaomi rovnako, ako po minulé roky, uvoľní beta verziu nového prostredia, ktoré bude možné predbežne používať. Privilégium prvých zariadení, ktoré beta aktualizáciu obdržia, patrí modelom Xiaomi Mi 6 a Xiaomi Redmi Note 4X (Snapdragon čipset).

Všetky podstatné novinky vám prinesieme krátko po oficiálnom predstavení už 26.7.2017.