Úvod Zaujímavosti Švédi otvorili Múzeum Failov: Nájdete v ňom produkty od Apple aj Google

Švédi otvorili Múzeum Failov: Nájdete v ňom produkty od Apple aj Google

1

Ľudia sú úžasní. Naša myseľ dokáže vytvárať skutočné úchvatné veci. Ak samozrejme chce, inak to môže dopadnúť úplne inak. Ak ste niekedy boli v múzeách s úchvatnými maľbami, sochami alebo iným umením, určite ste sa zamysleli, ako dlho to muselo danému umelcovi trvať alebo aký nesmierne šikovný musel byť.

Čo však s vecami, ktoré sa až tak nepodaria alebo skôr čo s takými, ktoré sú vyslovene označované ako „fail,“ teda zlyhanie? S riešením prichádzajú Švédi, ktorí otvorili opak Múzea počítačovej histórie v Silicon Valley. Namiesto toho, aby vystavovali zariadenia, ktoré navždy zmenili našu spoločnosť na nepoznanie otvorili múzeum, v ktorom nájdete len nepodarku. Volá sa Museum of Failure a my ho absolútne milujeme.

Okuliare Google Glass ponúkajúce rozšírenú realitu

V múzeu nájdete produkty tých najznámejších firiem, ktoré sa vôbec ale že vôbec nepodarilo. Vystavený je napríklad organizátor Apple Newton alebo oveľa novšie okuliare pre rozšírenú realitu, Google Glass.

70 (nie len) technologických failov

Múzeum vedie Samuel West, ktorý vo švédskom Helsingborgu na ploche 450 metrov štvorcových vyše 70 technických failov. West svoju výstavu opisuje ako možnosť pozrieť sa do histórie firiem a poučiť sa z toho, že aj nepodarky môžu viesť k úspechom.

Pán West sa zo strany výrobcov nestretol s veľkým pochopením. Keď si totiž niektoré exponáty žiadal na zapožičanie, poväčšine sa stretol s divnými pohľadmi alebo zápornými odpoveďami na email.

Naopak, obrovský záujem pochádza zo strany samotných ľudí a médií, ktoré výtvor Westa chvália a vďaka ktorým je stotisícový Helingborg známy za horami, aj dolami. Nižšie nájdete niektoré z, povedzme, zaujímavých exponátov.

Apple Newton

Apple Newton bol organizátor predstavený v roku 1993. Jeho predaj bol ukončený v roku 1998. Zariadenie s 1 MB RAM malo nekvalitný softvér čo z väčšej časti spôsobilo jeho následný tvrdý pád. Newton sa začal predávať za 699 dolárov čo je po prepočte na inflačnej kalkulačke 1 178 dnešných dolárov.

Steve Jobs neskôr zobral nápad, ktorým bol Newton a premenil ho na podstatne použiteľnejší iPad.

Nokia N-Gage

Mnohé z produktov boli na trhu len pár rokov. Telefón a prenosná, nazvime to konzola, sa predávala v rokoch 2003 až 2005.

Nokia svoju novinku predstavila ako odpoveď na Nintendo Game Boy, no kritici okamžite ofrflali jej zvláštny dizajn a zlé rozloženie tlačidiel.

Fínsky výrobca sa svoje netradičné zariadenie v roku 2004 snažil zachrániť aktualizovanou verziou, N-Gage QD čo sa mu nepodarilo. Aj napriek kreatívnemu dizajnu sa N-Gage predalo len niekoľko miliónov kusov čo bolo na vtedajšiu Nokiu málo.

TwitterPeek a Peek

V roku 2009 bol Twitter relatívne novou spoločnosťou vedúcou svoje podnikanie pod označením Peek. Produktové oddelenie sa rozhodlo, že je čas na hardvérový produkt, a tak svetlo sveta uzrel TwitterPeek. Išlo o 200-dolárové zariadenie, ktoré bolo možné použiť výlučne na čítanie Twitteru. Išlo teda o niečo čo dokázalo presvedčiť len málokoho.

Peek Inc., materská spoločnosť zodpovedná za ďalšie pračudesné zariadenie, svoju novinku predstavila už v roku 2008. Predchodca TwitterPeeku sa volal len Peek a jediné čo vedel bola práca s emailmi.

Od roku 2012 sa už spoločnosť venuje len a len cloudovým technológiám. Vďaka Bohu.

Coca-Cola 2

Spoločnosti zodpovedné za sýtené nápoje sú známe svojimi kreatívnymi (povedzme si na rovinu, divnými) inováciami. Jeden takýto prípad je Coke II alebo nová Coca-Cola, ktorá tú starú na pultoch obchodov nahradila v roku 1984.

Do pár mesiacov zákazníci Coca-Coly požadovali, aby firma vrátila späť pôvodnú verziu, a tak sa aj stalo. „Nová“ Coca-Cola bola ako nápad zrušená v roku 2002.

Nakoniec to však pre spoločnosť nebolo tak zlé. Tým, že na seba naviazali tak veľkú pozornosť sa im v roku 1985 podarilo v predajnosti prekonať ich najväčšieho rivala – Pepsi.

Coke BlaK

Oveľa jasnejším zlyhaním bola Coke BlaK. Išlo o Coca-Colu s príchuťou kávy. Jej (ne)úspech bol tak monumentálny, že ju spoločnosť v roku 2008 úplne prestala nie len predávať ale aj vyrábať. Ľudia sa sťažovali hlavne na príliš veľký podiel kofeínu.

Colgate – príchuť hovädzie lazane

Firmy boli v 80-tych rokoch pomerne odvážne, nemyslíte si? Ak nie, tak mi dovoľte predstaviť vám výtvor firmy Colgate. Tá sa rozhodla, že bude predávať jedlo svojej značky, aby ich potom presvedčila nech si po jedle vyčistia zuby, uhádli ste, ich pastou.

Expanzia level: Fail.

Omladzovacia maska

To najlepšie najdivnejšie na záver. Táto maska svojmu používateľovi, resp. pravdepodobne používateľke do pokožky púšťala mierny prúd.

Za úlohu mala pleť vyhladiť a dodať jej zdravú farbu. Po tom, ako ju v roku 1999 uviedli na trh na svoju osobu obdržala nelichotivé recenzie čo nakoniec viedlo aj k jej zániku. Dnes ju našťastie nájdete len v múzeu zlyhaní.