Úvod Konkurencia Apple Ako Apple zničil výkon Huawei P10 a ďalších Android modelov

Ako Apple zničil výkon Huawei P10 a ďalších Android modelov

Silnejší vyhráva alebo ako medzi sebou súperia firmy aj pri nakupovaní komponentov.

1
huawei p10
Huawei P10
Apple je jedna obrovská firma s obrovskou základňou fanúšikov. Vždy pred predstavením svojho nového modelu sa musí na jeho výrobu perfektne pripraviť, inak by firma nestihla vyrobiť dosť veľký počet na to, aby len za prvý víkend mohla predať viac kusov než niektorí výrobcovia za celý rok.

Jedným z vedľajších účinkov je aj fakt, že takto veľká istota v predajnej sile sa pretavila aj do dominancie na poli DRAM a NAND čipov potrebných pre každé zariadenie. Výrobcovia čipov totiž samozrejme uprednostnia zákazníkov, ktorí od nich odkúpia milióny čipov naraz. To zároveň znamená, že menší výrobcovia, resp. výrobcovia, ktorí od svojich zariadení neočakávajú až taký úspech, majú často smolu.

Obeť systému: Huawei P10

Toť príbeh Huawei, doslova obete tohto šialeného systému zhromažďovania dostatočného počtu komponentov. Výsledkom je fakt, že vedenie Huawei muselo spraviť ťažké rozhodnutie, a to vypustenie P10-tky do sveta s rôznymi druhmi úložiska. P10 tak môžete stretnúť s úložiskom eMMC 5.1, UFS 2.0 a UFS 2.1. Pochopiteľne, eMMC 5.1 je oproti UFS 2.1 úplným slimákom čo niektorých zákazníkov poriadne rozčúlilo, keďže Huawei si za model P10 pýta rovnaké peniaze. Je pritom jedno aké úložisko chytíte.

Čiastočne ovplyvnený aj Samsung

Ovplyvnený bol aj samotný Samsung, ktorý najprv na svojom webe uvádzal, že Galaxy S8 ponúka úložisko UFS 2.1. Pri niektorých testoch sa však preukázalo, že niektoré S8-čky určite disponujú len úložiskom UFS 2.0. Výrobca nakoniec zmienku o UFS 2.1 zo svojho webu stiahol.

Očakáva sa, že Apple počas fiškálneho roku 2018 predá 100 miliónov kusov iPhone 8. Z ich strany je preto pochopiteľné, že nepozerajú na konkurenciu a snažia sa spraviť všetko preto, aby boli čo najlepšie pripravení na svoje vlastné zariadenie.

iPhone 8 má byť predstavený už túto jeseň (pravdepodobne v septembri). Stáť má 999 dolárov. Okrem tohto prémiového modelu má Apple predstaviť aj iPhone 7s a 7s Plus.

Čo sa výrobcov čipov týka, Samsung a SK Hynix pokračujú v rozširovaní svojich fabrík, zatiaľ čo Toshiba momentálne prechádza výraznou reorganizáciou. Predáva totiž svoju fabriku pre výrobu NAND pamäťových čipov. Záujem o odkúpenie prejavili spoločnosti Western Digital a Broadcom.