Úvod Výrobcovia Google VIDEO: OS Google Fuchsia dostal používateľské prostredie. Vyzerá k svetu

VIDEO: OS Google Fuchsia dostal používateľské prostredie. Vyzerá k svetu

0
google fuchsia
© ArsTechnica

Internetový gigant Google už dlhšie pracuje na novom operačnom systéme, ktorý je známy pod nie zrovna fonetickým názvom Fuchsia. 

Prečo vôbec OS Google Fuchsia existuje a aký zámer s ním Google má, je momentálne neznáme a v blízkej budúcnosti sa to zrejme ani nedozvieme.

Vieme len, že ide o operačný systém s otvoreným zdrojovým kódom, v ktorom bude linuxové jadro nahradené vlastným riešením označeným ako Magenta.

OS Google Fuchsia bol doteraz len zdrojovým kódom, s ktorým sa dalo pracovať prostredníctvom príkazového riadku. Vývojári postúpili ďalej, čoho dôkazom je grafické používateľské prostredie nazvané Armadillo.

Z koncepcie môžeme celkom presne dedukovať, že je grafické prostredie prispôsobené smartfónom a tabletom. Všimnúť si môžeme vertikálnu mechaniku celého prostredia, karty s príbehmi, ktoré vlastne zobrazujú posledné aktívne aplikácie, osobný profil s rýchlymi nastaveniami alebo dôraz na vyhľadávacie služby Google.

google fuchsia
Režim troch aktívnych okien v prevedení pre tablety © ArsTechnica

Google Fuchsia

Ako sme spomínali v úvode, nie je jasné, kam Google novým a zatiaľ poriadne tajomným operačným systémom mieri.

Čo sa týka indícií a dohadov, Google Fuchsia môže postupne nahradiť súčasné operačné systémy, ktoré používajú linuxové jadro.

Systém by si mal rozumieť s tabletmi, smartfónmi, nenáročnejšími stolovými zostavami alebo napríklad aj so zariadeniami zo segmentu internetu vecí. Hlavne pre ne sú operačné systémy postavené na linuxovom jadre zbytočne náročné.

Podstatou by mohla byť, a zrejme aj bude, jednotnosť systému. Nech už budeme pracovať na akomkoľvek zariadení, pred sebou by sme mali vidieť vždy rovnaký operačný systém, s rovnakou funkcionalitou a očakávanou odozvou.

Pri OS Google Fuchsia sa často spomínajú tie najmodernejšie vývojárske nástroje. Video nižšie vám poskytne krátku ukážku toho, ako vyzerá používateľské prostredie Google Fuchsia na mobilnom zariadení.