Úvod Novinky Android Nová verzia Androidu odstráni jeden z jeho najotravnejších problémov

Nová verzia Androidu odstráni jeden z jeho najotravnejších problémov

21
Zdroj: Digital Trends

Google sa opäť pokúša vyriešiť problém s pomalými aktualizáciami Android smartfónov. Spoločnosť tvrdí, že prišla s riešením, ktoré bude pre výrobcov „jednoduchšie, rýchlejšie a menej nákladné“. Aktualizácie zariadení po príchode Android O tak teoreticky prídu podstatne rýchlejšie.

Odpoveďou Googlu v Android O je tzv. „Project Treble,“ ktorý má výrobcom umožniť aktualizovať svoje zariadenia aj bez toho, aby najskôr museli zmeniť, resp. upraviť softvér, ktorý so základnou aktualizáciou až tak nesúvisí.

Google úplne oddelil svoju vlastnú prácu na Androide a prácu svojich hardvérových partnerov. Ak bude Treble fungovať tak, ako to Google chce, spoločnosti ako Samsung a Motorola budú schopné vydávať aktualizácie Androidu bez toho, aby najprv museli počkať na výrobcov čipov ako Qualcomm, aby im poslali softvérovú aktualizáciu.

Momentálne nie je jasné, do akej miery to Google výrobcom uľahčil ani či stále budeme musieť čakať na to, kým upravia jadro Androidu tak, aby fungovali špecifické funkcie jednotlivých výrobcov. Vyzerá to však tak, že Google je na najlepšej ceste k napraveniu jedného z najväčších problémov Androidu.

Fragmentácia jednotlivých verzií Androidu sa pomaly ale isto zlepšuje, stále je však na čom pracovať. Android 7.0 a 7.1 Nougat je dostupný už niekoľko mesiacov, stále je len na 7 percentách smartfónov. Zaujímavé je to, že Android Jelly Bean, ktorého novší Android nahradil už pred štyrmi rokmi poháňa viac zariadení, než najnovší Nougat.

Viac o projekte Treble sa určite dozvieme na vývojárskej konferencii Google I/O, ktorá sa koná už budúci týždeň. Google nám predstaví novinky, ktoré môžeme čakať v chystanom Android O. Jeho finálna verzia bude dostupná už tradične na jeseň.