Úvod Zaujímavosti Koniec rozbitým displejom: Chemici vyvinuli materiál, ktorý sa do dňa opraví sám

Koniec rozbitým displejom: Chemici vyvinuli materiál, ktorý sa do dňa opraví sám

Funguje to aj vtedy, keď displej rozbijete na dve polovice. Materiál sa „zašije“ do dňa.

16
Trh s rôznymi ochrannými prvkami pre smartfóny je obrovský. Všetci si totiž chceme ochrániť drahé zariadenia, za ktoré sme neraz zaplatili aj viac ako 500 eur. Bolo by však oveľa príjemnejšie, ak by sme ich vedeli jednoducho vložiť do vrecka bez puzdra alebo inej ochrany. Riskovali by sme však permanentné poškriabanie, ktoré nevyzerá pôvabne.

Koncom tejto dekády sa však s rôznymi ochrannými sklami a puzdrami pravdepodobne rozlúčime. Podľa informácií zo servera Business Insider sa chemikom z University of California podarilo vyvinúť špeciálny materiál, ktorý sa sám opraví. Perfektne sa hodí pre displeje na smartfónoch.

Kľúčovou ingredienciou takéhoto displeja sú molekuly, ktoré sa priťahujú natoľko, že dokážu vytvoriť perfektný spoj. Nový materiál je kombináciou naťahovacieho polymeru a iónovej soli vďaka čomu vzniká špeciálna väzba s názvom ion-dipólová väzba.

Prototyp materiálu, ktorý je vľavo prerezaný, vpravo zahojený

Práve táto interakcia je to, čo by poškodený displej dokázalo spojiť dokopy, a to vrátane úplného prelomenia. Ďalšou dôležitou vlastnosťou tohto materiálu je fakt, že je vodivý a teda perfektný pre využitie ako dotykový displej.

Chemici veria, že svoju novinku dokážu komercializovať do roku 2020. Teraz nám už neostáva nič iné len čakať a veriť, že spoločnosti ako Samsung, LG či Apple si novinky všimnú a zakomponujú ju do svojich chystaných smartfónov.