Úvod Elektromobilita Analytik: Tesla Model 3 bude 10-násobne bezpečnejšia, ako bežné automobily

Analytik: Tesla Model 3 bude 10-násobne bezpečnejšia, ako bežné automobily

0
Tesla Model 3
Adam Jonas, analytik prestížnej agentúry Morgan Stanley, tvrdí, že elektromobil Tesla Model 3 bude extrémne bezpečný. Dokonca tak, že bežné automobilky nebudú schopné reagovať na danú úroveň bezpečnosti.

Z tradičných automobiliek si na bezpečnosti asi najviac zakladá Volvo. Tesla Model 3 môže stanoviť nový štandard v oblasti bezpečnosti vodičov a posádky automobilov, ktoré sú komerčne dostupné.

Automobilka Tesla je už od začiatku svojho vzniku posadnutá bezpečnosťou. Tesla Model S získal tie najvyššie hodnotenia v rôznych testoch bezpečnosti, ktoré pochopiteľne zahŕňali aj nárazy do prekážok. Bezpečnosť elektromobilu preverovala v roku 2013 vládna asociácia National Highway Traffic Safety, ktorá je známa pod skratkou NHTS.

Odvážne tvrdenie, ktoré hovorí o desaťnásobne lepšej bezpečnosti v prospech elektromobilu Tesla Model 3, nie je podmienené len tuhosťou konštrukcie alebo napríklad väčšími deformačnými zónami.

Tesla Model S v teste nárazu do pevnej prekážky inštitútu IIHS.

Do hry vstupujú inteligentné systémy aktívnej bezpečnosti a pokročilý softvér-hardvér reprezentujúci funkciu autopilota. Bezpečnosť elektromobilu, ktorý sa ešte nepredáva, analytik povýšil nad bežnými priemernými vozidlami. Ťažko povedať, aký typ vozidiel sa za danou frázou ukrýva. Predstavy o priemernom automobile má každý rozdielne.

Do tejto kategórie by sme zaradili vozidlá strednej alebo skôr vyššej strednej triedy, ktoré sa cenou môžu približovať elektromobilu Tesla Model 3. Vlajkové lode renomovaných značiek sú na tom s bezpečnosťou nesmierne dobre.

Softvér pre (polo)autonómne riadenie elektromobilov Tesla znižuje pravdepodobnosť dopravnej nehody o 40 %, čo koniec koncov dokázal vo svojom skúmaní aj inštitút National Highway Traffic Safety. Elon Musk tvrdí, že je pravdepodobnosť nehody nižšia až o 50 percent.

Tesla Model 3

Pripomeňme, že elektromobil Tesla Model 3 si predobjednalo približne 400 000 tisíc záujemcov. Potencionálni zákazníci museli pri objednávke zložiť rezervačný poplatok 1000 dolárov, pričom najlacnejšia verzia vozidla bude stáť 35 000 dolárov (bez rôznych ekologických vládnych zliav a dotácií). 

Zaujímavosťou je, že priemerná cena rezervovaného elektromobilu prekonala hranicu 40 000 dolárov. Záujemcovia tak volili lepšiu výbavu alebo vyšší výkon a dojazd. Pilotná produkcia elektromobilu Tesla Model 3 začne už tento rok v júli a automobilka bude ku koncu roka schopná vyrábať 5000 vozidiel týždenne. Na budúci rok to má byť až 10 000 vozidiel týždenne.

Úroveň bezpečnosti by mala zohrávať hlavnú rolu pri výbere budúceho vozidla. Ak bude Tesla Model 3 skutočne extrémne bezpečná, získa tak ďalší predajný bod k dobru a náskok pred benzínovou konkurenciou.