Úvod Výrobcovia Google Google vyriešil zásadný nedostatok zrýchlených stránok pre mobilné zariadenia

Google vyriešil zásadný nedostatok zrýchlených stránok pre mobilné zariadenia

1

Určite ste sa pri prehliadaní internetu stretli so zrýchlenými stránkami pre mobilné zariadenia, označenými ako AMP (Accelerated Mobile Pages).

Zrýchlené stránky pre mobilné zariadenia sú skvelé. Odzrkadľujú spôsob vývoja webových stránok, ktoré sú nenáročné a rýchlo sa načítajú, a to hlavne v mobilných zariadeniach.

Aj pri priemerne rýchlom, respektíve skôr pomalšom pripojení sa vám AMP stránka otvorí v podstate v zlomku sekundy. Okamžite tak máte pred sebou obsah, ktorý vás zaujal. Môže ísť o články z obľúbeného webu, blog alebo napríklad foto report.

Na používanie takýchto stránok sa veľmi dobre zvyká a medzi používateľmi sú obľúbené. Google takto poňaté stránky dokonca označuje vo výsledkoch vyhľadávania (ikona blesku v kruhu a AMP). Zrýchlené stránky pre mobilné zariadenia napredujú a využíva ich čoraz viac popredných webov.

So stúpajúcou popularitou sa však objavili aj kritické ohlasy. AMP stránky totižto neumožňovali zdieľať pôvodný odkaz daného webu, ktorý priamo smeroval napríklad na nejaký produkt z internetového obchodu. Ľudia si pritom medzi sebou zdieľajú zaujímavý obsah veľmi radi.

amp

Google na kritiku zareagoval a pristúpil k náprave. Oddnes už umožňuje zobrazenie pôvodnej URL adresy, ako aj jej kopírovanie a zdieľanie do iných aplikácií a služieb. Aktualizácie sa dočkali platformy iOS a Chrome, pre Android bude vylepšená funkcionalita dostupná v najbližších týždňoch.

V záhlaví AMP stránky pribudne nové tlačidlo, ktoré umožní natívne zdieľať a kopírovať pôvodný odkaz. Zobrazenie pôvodného odkazu sa aktivuje dlhým dotykom na dané tlačidlo.