Úvod Návody Stratili ste smartfón? Správca zariadenia od Google vám ho pomôže nájsť alebo...

Stratili ste smartfón? Správca zariadenia od Google vám ho pomôže nájsť alebo vymazať

4

Určite mnohí poznáte ten skľučujúci pocit keď si uvedomíte, že vo vrecku nohavíc nemôžete nahmatať svoj smartfón. Vo väčšine prípadov ste si ho zabudli doma, v aute alebo ho máte napríklad v inom vrecku.

Strata alebo nebodaj krádež smartfónu je veľmi nepríjemná vec. Nejde pritom len o ekonomické hľadisko. So smartfónom ste stratili všetky svoje kontakty, súkromné fotografie a ďalšie nemenej citlivé dáta. Ak ste si prístup do smartfónu nechránili PIN kódom alebo heslom, podstatný problém so súkromím môže byť na svete.

Strata smartfónu sa však dá riešiť pomocou veľmi jednoduchého intuitívneho nástroja pomenovaného ako Správca zariadenia Android, ktorý pochádza priamo od Google. Tento správca sa na smartfóne automaticky zapne po prihlásení do Google účtu. Či je tomu skutočne tak by ste sa mali v nastaveniach vášho smartfónu. Navštívte v nich položku zabezpečenia a následne kartu správcovia zariadenia.

Zapnutý Správca zariadenia Android

Umiestnenie položky v nastaveniach sa môže líšiť v závislosti od modelu smartfónu či jeho verzie operačného systému. Každopádne bude ale Správca zariadenia spojený s položkou bezpečnosti, osobných nastavení alebo nastavení Google účtu. Správca zariadenia musí byť aktívny tak, ako vidíte na snímke obrazovky vyššie. Inak by ste jeho cennú funkcionalitu nemohli použiť. Ak vlastníte tablet, ktorý používajú viacerí, napríklad členovia domácnosti, toto nastavenie môže spravovať iba vlastník tabletu a nie hosť.

Použite Správcu zariadenia je tiež podmienené aktívnou službou určovania polohy. Opäť stačí navštíviť nastavenia a vyhľadať v nich položku poloha. Prístup k údajom o polohe musí byť aktívny bez ohľadu na to, aký režim máte aktivovaný (vysoká presnosť, úspora batérie alebo len senzory zariadenia).

Zapnutý prístup k údajom o vašom umiestnení

Ako nájsť, prezvoniť alebo vymazať smartfón?

Pokiaľ ste mali vo svojom smartfóne aktívne náležitosti vyššie stačí, ak navštívite stránku android.com/devicemanager, kde uvidíte názov svojho smartfónu, poslednú nahlásenú polohu a poslednú online interakciu. Vlastníci viacerých Android zariadení si pri názve aktuálne zobrazeného prístroja môžu vybrať, ktoré z nich chcú zobraziť.

Mnohí vlastnia aj tablet poprípade ďalší smartfón. Pri nich môžu použiť aplikáciu Správca zariadenia Android, ktorú nájdu štandardne v obchode Google Play na stiahnutie zadarmo. Stačí sa do nej prihlásiť vašim Google účtom, resp. účtom, ktorým ste boli prihlásení na stratenom alebo odcudzenom smartfóne.

Správca zariadenia
Prostredie aplikácie Správca zariadenia Android

Na obrazovke, či už na smartfóne alebo desktope, vidíte mapu, kde sa váš prístroj nachádza. Pokiaľ ste si istí, že ste smartfón len stratili, aktivujte možnosť Prezvoniť. Najlepšie bude, ak sa dopravíte na približné miesto zobrazené na mape a prezvonenie aktivujete až po tom cez iné zariadenie. Stratený smartfón bude totižto vyzváňať päť minút na maximálnej hlasitosti.

Správca zariadenia

Okamžite po strate alebo odcudzení smartfónu by ste mali na spomínanej stránke alebo v aplikácii zvoliť možnosť Uzamknúť. Systém vašu aktuálnu uzamknutú obrazovku nahradí uzamknutím na heslo. Prípadný nálezca alebo zlodej sa tak do zariadenia v žiadnom prípade nedostane. Zadať môžete aj alternatívne telefónne číslo alebo správu. Na uzamknutej obrazovke strateného smartfónu bude zobrazené tlačidlo, ktoré uskutoční hovor na vami zadané číslo. Prípadný nálezca bude môcť toto číslo na zariadení vytočiť a kontaktovať vás.

Správca zariadenia

Keď už ste si istí, že je váš smartfón nadobro preč, zvoľte položku Vymazať. Smartfón prejde obnovou výrobných nastavení a všetky aplikácie, kontakty, fotografie, hudba a nastavenia budú odstránené. Pri offline konektivite sa obnova výrobných nastavení uskutoční hneď, ako sa smartfón pripojí k internetu. Nálezca alebo zlodej sa teda nedostane k vašim údajom za žiadnych okolností.

Správca zariadenia

Pri kúpe nového smartfónu by ste mali ako medzi prvými operáciami skontrolovať práve aktivitu Správcu zariadenia. Inštalácia Facebook aplikácie alebo selfie fotografie počkajú. Dôležité je pri strate smartfónu okamžite konať. Čím skôr začnete zariadenie vyhľadávať, tým rastie šanca na jeho nájdenie. Pokiaľ sa smartfónu vybije batéria, nájsť ho bude problém a spoľahnúť sa budete musieť len na posledný záznam o jeho približnej polohe. Prezvonenie v takomto prípade neprichádza do úvahy.

V prípade odcudzenia je na mieste kontaktovať aj políciu. Inteligentný mobilný telefón má v súčasnosti oveľa väčšiu hodnotu a status ako „hlúpe“ mobily v minulosti. Polícia by sa mala krádeži náležite venovať.

K TÉMENepodceňujte digitálne hrozby a zabezpečte si váš Google účet

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.adm“]