Úvod Výrobcovia Google Google poodhalil novú RAISR technológiu. Základom je strojové učenie

Google poodhalil novú RAISR technológiu. Základom je strojové učenie

1
© marekfiser.com
Spoločnosť Google vo svojich výskumných centrách a softvérových laboratóriách vždy pripravuje niečo, čo dokáže zaujať. To platí aj pre novú technológiu RAISR.

Novinku priblížil výskumník a zamestnanec spoločnosti Google menom Peyman Milanfar. Za skratkou RAISR sa ukrýva názov rapid and accurate image super-resolution. Ide o technológiu, ktorá fotografie a obrázky s nízkym rozlíšením pretvorí do snímok s vysokým rozlíšením. 

Novinka sa citeľne odlišuje od súčasných metód, ktoré slúžia pre vylepšenie obrazovej kvality. RAISR k vylepšeniu obrazovej kvality pristupuje nelineárne a pomocou systému strojového učenia, teda akýmsi odrazovým mostíkom umelej inteligencie.

V jednoduchosti, predstavte si dve rovnaké fotografie. Jednu veľmi kvalitnú a druhú nekvalitnú s nízkym rozlíšením. RAISR „prečíta“ tú kvalitnú a na základe je atribútov vyhodnotí, ako upraviť pomocou filtrov fotografiu nekvalitnú. K úprave nedôjde plošne ale selektívne. RAISR upraví každý pixel nekvalitnej fotografie zvlášť, čím docieli kvalitu porovnateľnú s originálom. Reálny príklad môžete vidieť na snímke nižšie.

HORE - pôvodná snímka, DOLE - snímka 2 x upravená technológiou RAISR
HORE – pôvodná snímka, DOLE – snímka 2 x upravená technológiou RAISR

Peyman Milanfar technológiu RAISR priblížil detailnejšie a jeho správu nájdete na oficiálnom blogu Google. Zatiaľ neexistuje ani len náznak toho, že by sa novinka chystala vstúpiť do otvoreného komerčného sveta. Tušiť ale niečo môžeme. Peyman naznačil, že technológia môže pracovať v bežnom mobilnom zariadení v reálnom čase. Budúca aplikácia pre ovládanie fotoaparátu od Google? Možno.