Úvod Zaujímavosti Extrémna výdrž: Nová batéria sa nabije za pár sekúnd a vydrží 20x...

Extrémna výdrž: Nová batéria sa nabije za pár sekúnd a vydrží 20x dlhšie než terajšie!

21

Výskumníci z University of Central Florida (UCF) vynašli novú „super batériu“, ktorej výdrž je 20-násobne vyššia, než na čo sme zvyknutí pri klasických lítium-iónových batériách. Okrem toho, nabije sa len za pár sekúnd.

Ak by sme batérie vo vašich smartfónoch vymenili za tento superakumulátor, nabili by ste si ich za pár sekúnd a znovu nabíjať by vám ich stačilo až po niečo vyše týždni,“ vysvetľuje Nitin Choudhary.

Ešte lepšou správou je to, že batérie nestrácajú na svojej kapacite ani pri dlhodobom používaní. Lítium-iónové batérie, ktoré poháňajú drvivú väčšinu telefónov, tabletov a iných zariadení majú ideálnu životnosť približne 18 mesiacov. Potom sa začne proces degradácie, a teda znižovania kapacity po každom nabití. Nový prototyp nemá takúto vlastnosť a ako nový funguje aj po 30 000 nabíjacích cykloch. Slušné!

bateria-titulka

Superakumulátor je schopný nabiť sa tak rýchlo vďaka spôsobu, akým ukladá energiu – staticky na povrchu materiálu. Klasické batérie sa musia spoliehať na chemické reakcie, ktoré nie sú až tak spoľahlivé. Vedci pri prototype využili grafén, pomocou ktorého vytvorili obrovskú plochu pre uskladnenie elektrónov.

Podľa expertov je síce skoro, no výskum vyzerá veľmi dobre.

Ak by sa veci pohli smerom vpred rýchlejšie ako pri iných výskumoch, superbatérie by sa mohli objaviť v smartfónoch, elektromobiloch a iných produktoch založených na skladovaní energie.