Úvod Zaujímavosti Sklo Gorilla Glass 5 je odolné. Známy Youtuber pri testovaní jeho odolnosti...

Sklo Gorilla Glass 5 je odolné. Známy Youtuber pri testovaní jeho odolnosti spravil chybu

5

V prebehu augusta technologickým svetom rezonovala kauza, ktorú spustil známy Youtuber JerryRigEverything. Ten testoval odolnosť poslednej generácie odolného skla Corning.

Prvým smartfónom, ktorý dostal do výbavy vrstvu Corning Gorilla Glass 5, bol už nebohý Samsung Galaxy Note 7. Na ňom prebiehalo aj spomínané testovanie. Youtuber zistil, že sklo sa poškriabe už na úrovni 3 z Mohsovej stupnice tvrdosti.

Toto zistenie si výrazne odporovalo s oficiálnou prezentáciou skla samotným výrobcom. Ten tvrdí, že 5. generácia „gorilieho“ skla je 1,8 násobne odolnejšia oproti 4. generácii. Má ísť vôbec o najodolnejšie ochranné sklo pre smartfóny, aké kedy vyrobili.

Český server dotekomanie.cz si pozorne všimol, že sa daný Youtuber k problematike s odolnosťou Gorilla Glass 5 vrátil a prišiel na zaujímavú vec. Štandardizované nástroje, ktorými odolnosť testoval, nezodpovedali tvrdosti, ktorú mali predstavovať. Mohlo za to ich brúsenie.

mohsova

Youtuber nástroje brúsil na kameni, ktorý obsahoval prvky s tvrdosťou 8 a 9 na Mohsovej stupnici tvrdosti. Mikroskopické čiastočky tohto materiálu zostali po brúsení na hrotoch nástrojov, ktorými odolnosť voči poškriabaniu recenzent testoval. Celý test teda nevypovedal o reálnych vlastnostiach skla Gorilla Glass 5. Toto sklo je tak odolné dostatočne, minimálne tak, ako predošlá generácia.

Opravné video autora JerryRigEverything si môžete pozrieť nižšie.