Úvod Zaujímavosti VIDEO: Pozrite sa, ako autopilot na F-16 prevzal kontrolu a zachránil pilota...

VIDEO: Pozrite sa, ako autopilot na F-16 prevzal kontrolu a zachránil pilota pred istou smrťou

2

Autonómne vozidlá si od ľudí vypočuli veľa kritiky. Ak by ste ale potrebovali aspoň jeden dôvod, prečo dokážu byť aj nápomocné, pustite si video nižšie. V ňom uvidíte, ako pilot F-16 stratí vedomie a ako ho autopilot následne zachráni.

Celá udalosť sa odohrala ešte v máji tohto roka. Letectvo Spojených štátov neskôr odtajnilo nižšie uvedené video, aby zvýraznilo, akými technológiami sú chránení ich piloti.

Podľa všetkého ide o študenta pilota stíhacieho lietadla F-16, ktorý absolvoval tréning rôznych manévrov. Študent počas jedného z manévrov, pri ktorom jeho telo čelilo odstredivej sile 8G, stratil vedomie. Lietadlo sa vtedy nachádzalo vo výške 5 180 metrov. Vzhľadom na to, že pilot stratil vedomie sa začal rútiť smerom k zemi. Len o pár sekúnd sa už nachádzal vo výške len 2 670 metrov. Počas pádu padala stíhačka rýchlosťou 1 210 km/h, čo je len o pár kilometrov za hodinu menej, než rýchlosť zvuku.

Vyzeralo to tak, že osud pilota bol spočítaný. V tom sa ale zapol ochranný systém nazývaný Automatic Ground Collision Avoidance System, skrátene Auto-GCAS, ktorý rozpoznal, že lietadlo letí smerom k zemi, tak okamžite konal. Počas vyrovnávacieho manévra čelilo telo pilota odstredivej sile až 9G. Letectvo Spojených štátov tvrdí, že systém Auto-GCAS takto zachránil život ako aj stroj už štvrtýkrát.