Úvod Zaujímavosti V Amsterdame začnú budúci rok testovať autonómne člny a plavidlá

V Amsterdame začnú budúci rok testovať autonómne člny a plavidlá

1
Ilustračná foto

O autách, ktoré sú, resp. budú autonómne sme už neraz počuli. Vyvíjajú ich napríklad automobilky Tesla, BMW alebo tech spoločnosti, akými sú Google či Uber v spolupráci s Volvom.

Je jasné, že autonómna prevádzka sa v budúcnosti nebude týkať len automobilov, ale aj iných dopravných prostriedkov. V budúcom roku začne v holandskom meste Amsterdam testovanie autonómnych plavidiel v rámci päťročného plánovaného výskumu.

Inteligentné samoriadenie sa bude týkať flotily člnov a plavidiel, ktoré by mali slúžiť na prepravu tovaru a ľudí. Mesto Amsterdam je pre takéto testovanie ako stvorené. Štvrtinu mesta „okupuje“ voda a pretkáva ho viac ako 100 kilometrová sieť kanálov a lokálnych tokov.

Päťročné testovanie prebieha pod záštitou Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions. Na výskume sa budú podieľať zástupcovia holandských škôl Delft University of Technology a Wageningen University and Research.

Ich rozpočet, ktorý predstavuje 25 miliónov eur by mal stačiť na to, aby v roku 2017 výskumníci predstavili funkčný testovací prototyp autonómneho člnu resp. plavidla. Tento projekt s pomenovaním Robo je do budúcnosti veľmi nádejný.

člny
© ams
člny
© ams

Samoriadiace lode budú fungovať ako riečne taxíky, autonómne pontóny môžu byť použité pre tvorbu dočasných mostov, samozrejmosťou je preprava rôznych tovarov medzi lokálnymi predajcami, dodávateľmi, ale aj zákazníkmi. Pri správnom nadefinovaní prepravných ciest bude takáto preprava časovo aj ekonomicky efektívnejšia. Výskumníci okrem toho poukazujú na fakt, že väčšina ekonomickej prevádzky sveta (80 %) sa točí okolo pobreží a lokalít v blízkosti riek. Rovnaké oblasti sú zároveň domovom pre 60 % svetovej populácie.

Vzhľadom na obdobie päťročného výskumu samoriadicej riečnej dopravy komerčné nasadenie autonómnych plavidiel tak skoro neuvidíme. Minimálne nie skôr ako o päť rokov.