Úvod Zaujímavosti Prvá webstránka oslávila svoje 25. narodeniny. Predstavili ju v auguste 1991

Prvá webstránka oslávila svoje 25. narodeniny. Predstavili ju v auguste 1991

Tim Berners-Lee predstavil svoj projekt s názvom World Wide Web ešte 6. augusta 1991.

1

Internet práve prešiel ďalším významným míľnikom. Prvá webstránka, ktorú predstavil Tim Berners-Lee pod názvom World Wide Web bola uvedená do prevádzky pred 25 rokmi, presne 6. augusta 1991. Spustenie prebehlo bez väčších ceremónií.

Aj napriek tomu, že Berners-Lee ukázal svoj projekt skupinke ľudí už 6. augusta, prvých návštevníkov web zaregistroval až 23. augusta. Spustenie webstránky do prevádzky však pre nás, ľudí žijúcich niekoľko dekád neskôr znamenalo veľa. Išlo totiž o vznik verejne dostupného internetu.

Zaujímavé ale je, že technologické spoločnosti sa s adopciou novej technológie veľmi neponáhľali. Veľký krok vpred nastal až v roku 1993, keď spoločnosť NCSA predstavila vôbec prvý, verejne dostupný prehliadač (Mosaic). Situácii pomohla aj spoločnosť CERN, ktorá zverejnila zdrojový kód webu úplne zadarmo. Prvotná platforma od Berners-Lee bola zameraná na akademickú spoluprácu, ako už však vieme, dnes internet využívame naozaj na všetko. Tak či tak, rok 1991 je pre nás, ako ľudstvo veľmi dôležitým míľnikom.