Moderné inteligentné elektromobily poznáme hlavne ako drahé a luxusné vozidlá. Elektrický pohon a smart technológie sa však dajú využiť aj v úžitkovej sfére, napríklad pri malých dodávkach.

Prvý, komerčne dostupný ľahký úžitkový elektromobil by malo na trh priniesť v roku 2020 konzorcium Renault Samsung Motors. Keďže je toto vozidlo stále vo vývoji, nevieme ako vyzerá alebo aké má jazdné vlastnosti. Jedinou známou informáciou je 250 km dojazd.

Oveľa zaujímavejšie ale vyzerá produkt start-upu Atieva, ktorý nesie pomenovanie Edna. Ide v podstate o klasickú malú dodávku, ktoré denne vídame na cestách. Táto má však elektrický pohon a po inžinierskej stránke projekt zastrešil bývalý viceprezident automobilky Tesla Motors.

Spoločnosť Atieva ukázala svetu funkčný prototyp, ktorý postavila na štartovaciu dráhu vedľa elektromobilu Tesla Model S a športiaku Ferrari. Dodávka Edna zrýchli z 0 na 60 míľ v hodine za tri sekundy, čím dala na frak dvom spomínaným súperom. Treba však podotknúť, že Tesla Model S šprintovala v bežnom jazdnom režime a nie v „absurdnom“, ktorý ju dokáže vystreliť na 60 míľ v hodine pod tri sekundy.

Dodávka Edna má dva elektromotory, dve špeciálne prevodovky a batériu s kapacitou 87 kWh. Výkon? 900 konských síl. Správne dávkovanie výkonu a jazdné vlastnosti v bezpečných limitoch má na starosti softvér. Spoločnosť Atieva má na pláne začať testovať riadiace algoritmy oboch elektromotorov, dobíjanie batérie prostredníctvom brzdenia, vyladiť potrebuje citlivosť plynového pedála alebo systém chladenia ústrojenstva.

Šprint bol len ukážkou toho, čo dodávka Edna ukáže. Cieľom je hlavne čo najefektívnejšia prevádzka vozidla s dostatočne dlhým dojazdom a dynamikou. Prípadným kuriérom, ktorí hojne takéto dodávky využívajú, by sa zrejme zrýchlenie a športové jazdné vlastnosti páčili, no prepravovanému a často krehkému tovaru asi nie. Pozrite si zaujímavé video.