© proforme.com
Spoločnosť Tesla Motors je synonymum elektromobility a cestnej dopravy budúcnosti. Mnohí túto spoločnosť prirovnávajú k Apple, no v automobilovom priemysle. Doteraz bol však vývoj a výroba elektromobilov zameraná na osobnú prepravu.

Elektromobily majú určite veľký potenciál aj v nákladnej doprave. Momentálne máme na mysli tú ľahkú. Rôzne kuriérske spoločnosti, dodávatelia, alebo lokálni prepravcovia nie príliš veľkého tovaru by určite uvítali oslobodenie od fosílnych palív.

Aj pre tento segment cestnej dopravy vznikne ľahké úžitkové vozidlo, ktoré by malo byť vlastne prvým na svete z tohto segmentu. Aj keď by mnohí predpokladali, že ho vyrobí Tesla, opak je pravdou. Postará sa o to konzorcium Renault Samsung Motors.

Podľa magazínu Business Korea, v už oficiálnych plánoch figuruje cieľ vyrobiť priniesť na trh jednotonové ľahké úžitkové vozidlo na plne elektrický pohon, ktoré bude mať dojazd viac ako 250 kilometrov na jedno nabitie. Pre porovnanie, Tesla Model 3 dokáže na jedno nabitie prejsť približne necelých 350 kilometrov. Ide však o osobný automobil a nie vozidlo nákladnej dopravy.

© newsroom.edison.com
© newsroom.edison.com

Elektrické úžitkové vozidlá môžu, hlavne vo veľkých metropolách, výrazne pomôcť k eliminácii smogu a znečisteného ovzdušia. Po veľkých mestách sa malé dodávky a pick-upy premávajú v hojnom počte a neustále. Dojazd by mal vystačiť na celodennú pracovnú prevádzku.

Vývoj vozidla bude podľa predstaviteľov trvať štyri roky a stále sú otvorené dvere pre nových partnerov z oblasti automobilizmu, ktorí by boli ochotní priložiť ruku k dielu.