Úvod Zaujímavosti Slovenskú obchodnú inšpekciu nahneval upgrade na Windows 10. Požaluje to Európskej komisii

Slovenskú obchodnú inšpekciu nahneval upgrade na Windows 10. Požaluje to Európskej komisii

74
Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) má plné zuby nanútenej aktualizácie na Windows 10. SOI má za úlohu preveriť sťažnosti na porušovanie práv spotrebiteľov. Na základe prvotného šetrenia sa SOI rozhodla problém predniesť Európskej komisii. O problematike informoval server DSL.sk, ktorému sa podarilo získať aj vyjadrenie hovorkyni SOI.

Microsoft je známy tým, že svojim používateľom doslova nanútil aktualizáciu na najnovšiu verziu, Windows 10. Ide o používateľov, ktorých zariadenia bežia na verziách Windows 7, resp. Windows 8.1. Robí tak však doslova zákerným spôsobom, keď možnosť odložiť alebo odmietnuť aktualizáciu prakticky schováva a väčšina ľudí tak nevedomky upgrade na Windows 10 potvrdí.

Takýto prístup vyústil do niekoľkých problémov. Problémové zariadenia mohli mať problém s bezproblémovým chodom Windows kvôli ich súčiastkam. Rovnako sa mohlo stať, že softvér potrebný pre chod spoločností nemusel byť s novou verziou OS kompatibilný.

Podľa SOI sa zo Slovákov na tento problém zatiaľ nikto nesťažoval. Chybu však našli v licenčných podmienkach, ktoré nie sú vždy preložené do slovenčiny a práve to sa inšpekcia rozhodla predniesť Európskej komisii.