Služba Správca zariadenia Android a jej aplikácia je skvelá vec. Ak stratíte smartfón, pomocou tohto nástroja a jeho webového rozhrania ho môžete vystopovať, zobraziť správu na jeho displeji pre nálezcov, alebo môžete vymazať jeho obsah.

Podľa Google to však nestačí a stále hrozí, že vaše dáta budú zneužité. Aj vymazané dáta je totižto možné obnoviť, keďže sa v podstate neodstránia ale len prepíšu voľným miestom, ktoré je k dispozícii pre zápis nových dát. Prípravu novej funkcie prezradili zdrojové kódy Android Open Source projektu.

Nová funkcia by mohla mať v používateľskom rozhraní pokojne podobu červeného tlačidla s nukleárnym emblémom. Ak si totižto uvedomíte, že smartfón je nadobro stratený a už ho nenájdete, môžete ho zničiť na diaľku. Vaše dáta budú nadobro znehodnotené a smartfón už nikto iný nepoužije. Nový radikálny spôsob ochrany samozrejme nevyhodí smartfón do vzduchu, ale vymaže zo smartfónu úplne všetko. Nie len dáta, ale aj boot a recovery partíciu, ktoré sú zodpovedné nie len za spúšťanie systému, ale aj jeho obnovu. Zo smartfónu zmizne úplne všetko a v rukách vám tak vlastne zostane ťažítko na stôl.

nuclear-button

Pri použití „likvidačného“ tlačidla si budú môcť ale užívatelia vybrať, ktoré oblasti softvéru majú byť znehodnotené. Do tohto procesu budete môcť dokonca zahrnúť aj externú microSD pamäťovú kartu. Aj keď to vyzerá, že zariadenie naozaj nadobro zničíte na diaľku, pokiaľ by ste ho poslali výrobcovi do autorizovaného servisu, zrejme by pre neho nebol problém nahodiť celý systém nanovo. Citlivé súkromné dáta by ale mali byť úplne preč.