Ilustračné foto

Čo sa týka kompaktných smartfónov s poriadnym výkonom a parametrami, azda jedinou voľbou boli, resp. stále sú Compact edície smartfónov vrcholovej Z línie výrobcu Sony. Vyzerá to, že na trhu bude aj v tomto segmente väčšia konkurencia. 

Spoločnosť Apple napríklad len čerstvo predstavila kompaktný iPhone SE, čo je vlastne iPhone 5s, no jeho útroby pochádzajú prevažne z iPhone 6s. Apple tak vyrobil lacnejší a kompaktnejší smartfón s nadštandardnou špecifikáciou. Podobnou cestou sa chystá ísť aj Samsung, pričom sa už povráva o smartfóne Galaxy S7 Mini. Ten ale asi neponúkne tak výkonnú hardvérovú výbavu, aká je k dispozícii pri súčasných väčších súrodencoch Galaxy S7 a Galaxy S7 edge.

Predstavu poriadne výkonného, lacného a kompaktného smartfónu môže naplniť čínske Xiaomi. Najnovšie správy hovoria, že Xiaomi plánuje produkciu smartfónu, ktorý bude mať „iba“ 4,3 palcový displej. Ten ponesie HD rozlíšenie, čo je vzhľadom na menšiu uhlopriečku dostatočné.

Pohonnú jednotku smartfónu bude tvoriť výkonný čipset Snapdragon 820 spolu s 3 GB operačnou pamäťou RAM pri 32 GB úložisku. Zadný snímač bude mať 13 Mpx a optickú stabilizáciu obrazu. Zariadeniu by nemal chýbať ani snímač odtlačkov prstov.

xiaomi

Čo sa týka uvedenia na trh a ceny, zatiaľ neoficiálne hlasy hovoria o cene po prepočte 275 dolárov (246 EUR) a mesiaci jún tohto roku, čo sa uvedenia týka. Informácie sú zatiaľ veľmi čerstvé, a tak si ešte počkáme na ďalšie dostupné zdroje, ktoré sa časom určite objavia. Každopádne si myslíme, že zariadenie bude realitou a prípadné odlišnosti od zatiaľ nepodložených informácií očakávame len v detailoch.