Funkcia tzv. 3D dotyku je známa hlavne vďaka spoločnosti Apple a jej najnovším modelom smartfónov iPhone. Tesne pred nimi predstavil smartfón s na tlak citlivým displejom aj Huawei. Išlo o model Mate S.

Podobne ako pri snímači odtlačkov prstov v nedávnej minulosti, aj táto funkcionalita sa postupne dostane do smartfónov rôznych výrobcov. Funkcia síce nie je až tak revolučná, každopádne prináša nový spôsob ovládania smartfónu a prístupu k informáciám.

Pokiaľ chcú byť výrobcovia Android zariadení čo najviac konkurencieschopní, budú musieť jednoducho túto možnosť zakomponovať do svojich produktov. Najnovšie informácie potvrdzujú, že sa tak už deje.

Xiaomi, Meizu, OPPO a Vivo už vyvíjajú vlastné dotykové 3D displeje, pričom ako prvý z tejto štvorice ponúkne 3D displej Meizu a jeho smartfón MX6. Ten by mal byť predstavený niekedy v polovici tohto roka. Funkciu 3D dotyku naznačuje aj prezentačná snímka obrazovky tohto zariadenia.

mx6

Ešte zaujímavejšie je, že s displejom citlivým na tlak príde nový model Nexus smartfónu. Ten podľa všetkého vyrobí HTC a zdroje z prostredia spoločnosti tvrdia, že Google funkciu 3D dotyku implementuje priamo do operačného systému Android. Samozrejme hovoríme o ešte vzdialenej verzii Android N. Trend v oblasti ovládania smartfónov je teda nastavený jasne. Budúce smartfóny budeme ovládať aj prostredníctvom 3D dotyku. Do akej miery si ho používatelia osvoja, však ukáže až čas.