Sociálne siete, služby a rôzne komunikačné platformy sú svojím spôsobom prepojené. Každý užívateľ ich používa niekoľko (napr. Facebook, WhatsApp, Snapchat) a je bežné, že v rámci nich odkazuje na ostatné alebo zdieľa svoj profil či príspevky na ďalšie. 

Tento fakt sa zrejme nepáčil predstaviteľom foto-sociálnej siete Instagram, ktorú vlastní Facebook. Instagram začal potichu blokovať odkazy v užívateľských profiloch na služby Telegram a Snapchat. Odkazy na Facebook, osobné webové stránky alebo Twitter stále podporované sú a zrejme aj budú.

Komunikačná platforma Telegram je vybavená funkcionalitou na úpravu fotografií, ktorá je podobná s tou na Instagrame. Snapchat zase slúži na zdieľanie fotografií a videí. V podstate tak Instagram blokuje služby z konkurenčného segmentu. Zaujímavosťou je, že v minulosti začala blokovať odkazy na Instagram aj ďalšia služba vo vlastníctve Facebooku, a to WhatsApp. WhatsApp bol nedávno zakázaný v Brazílii a používatelia z tejto krajiny húfne presedlali práve na Telegram. Instagram konkrétne blokuje odkazy, ktoré výhradne nabádajú k sledovaniu alebo pridaniu si užívateľa v službách Telegram a Snapchat.

instagram

V podstate by sa dalo povedať, že ide o zbytočné vytváranie napätia medzi konkurenčnými službami. Blokovanie odkazov na konkurenčné sociálne médiá určite neodradí od ich používania ani nespomalí ich rast a napredovanie.