Úvod Novinky Aktuálne Google čelí obrovskej žalobe: Za využívanie Javy v Androide chce Oracle 9,3...

Google čelí obrovskej žalobe: Za využívanie Javy v Androide chce Oracle 9,3 MILIÁRD dolárov!

0

Google má pred sebou ťažký boj. Právnici totiž na stôl prijali žalobu od spoločnosti Oracle, ktorá je vo výške 9,3 miliárd dolárov. Čoho sa týka? Ide hlavne o Java API v Androide. Neprekvapivo, Google so žalobou nie je spokojný a opäť pripomína, že ich kód využívali v súladi s ich pravidlami.

Oracle už Google žaloval. Stalo sa tak pred šiestimi rokmi, keď podotkol, že Google vyvíjaním Androidu vedome, priamo a opakovane porušoval duševné vlastníctvo Oracle týkajúce sa Javy. Touto žalobou má Oracle žiadať primerané odškodné.

Naposledy si Oracle žiadal vyplatenie sumy, ktorá predstavovala len desatinu toho, čo žiada dnes. Dôvodom za obrovským navýšením odškodného má byť úspech Androidu a smartfónov celkovo.

Nový súdny proces začne už 9. mája v San Franciscu, týkať sa má celkom šiestich verzií Androidu, ktoré majú podľa tvrdení Oracle porušovať ich patenty. Ide o všetky verzie až do (vrátane) Lollipopu. Google už konečne v novom Android N začína využívať OpenJDK API, čím by sa mal vyhnúť podobným žalobám.