Úvod Výrobcovia Google Iba 5 % obyvateľov Kuby má prístup k internetu. Zmení to Google

Iba 5 % obyvateľov Kuby má prístup k internetu. Zmení to Google

0

Spojené štáty americké a Kuba obnovili svoje vzťahy približne pred rokom, pričom ide o historicky významný akt, ktorý prináša výhody obom stranám. Po tejto obnove môžu na Kube napríklad podnikať americké firmy a čo je dôležitejšie, Kuba bude konečne online.

Prístup k internetu majú prakticky len predstavitelia vlády, turisti v hotelových komplexoch a obyvatelia, ktorí žijú v blízkosti veľmi obmedzeného počtu internetových kaviarní. Plnohodnotný prístup na internet má len 5 % obyvateľov Kuby.

Spoločnosť Google bude jedna z prvých digitálnych spoločností, ktorá začne výraznejšie pracovať na rozšírení internetového pripojenia v tejto krajine. Pravdepodobne pôjde o službu vysokorýchlostného internetu Google Fiber a sieť WiFi hotspotov.

Vysoko postavený úradník v rozhovore pre The Wall Street Journal uviedol, že spoločnosť Google diskutovala s Kubou o celom rade spôsobov, ako zlepšiť konektivitu v krajine. Rozhovory podľa neho dosiahli značný pokrok, no kompletná dohoda na stole ešte nie je. Menším problémom je obmedzenie prístupu na niektoré internetové stránky, ktoré nie sú vzhľadom na režim krajiny „príliš vítané“.

Foto: RODRIGO ARANGUA/AFP/Getty Images
Foto: RODRIGO ARANGUA/AFP/Getty Images

Motivácia oboch strán je značná. Obyvatelia Kuby získajú doteraz takmer nemožný prístup k informáciam z celého sveta, online spôsob komunikácie alebo prístup na niektoré sociálne siete. Google zase môže rátať s finančným príjmom zo zobrazovanej reklamy a jeho vyhľadávania.