Úvod Sociálne siete Facebook vás upozorní, ak niekto zneužije vašu fotografiu alebo meno vo falošnom...

Facebook vás upozorní, ak niekto zneužije vašu fotografiu alebo meno vo falošnom profile

0

Sociálna sieť Facebook začala v novembri minulého roka testovať zaujímavú funkciu, ktorá môže výraznou mierou prispieť k ochrane digitálneho súkromia. Facebook sa zameral na falošné či duplicitné kontá.

Facebook po novom dokáže zistiť, či sa vaša profilová fotografia alebo meno nezhoduje aj s iným účtom, napríklad vytvoreným len nedávno. Zaujímavosťou je, že túto skutočnosť najskôr preveria zamestnanci Facebooku manuálne, teda proces kontroly zatiaľ nebude mať na starosti softvér.

Ak títo ľudia vyhodnotia, že môže ísť o falošný účet s prvkami krádeže digitálneho súkromia alebo s cieľom poškodiť vás, upozornia vás na to formou notifikácie. Vy už len následne potvrdíte, či ide o skutočné zneužitie údajov alebo ide napríklad len o menovca.

Niektorí užívatelia sociálnej siete Facebook využívajú takéto účty na tzv. „trolling“. Vytvoria profily známych osobností alebo politikov a v ich mene komentujú alebo reagujú na rôzne udalosti, samozrejme spôsobom, ktorý im nie je vlastný. Menej zdatní používatelia Facebooku tak môžu nadobudnúť dojem, že ide o skutočné osobnosti, čo môže v konečnom dôsledku poškodiť spoločenský status danej osoby, ktorej údaje boli zneužité.

Táto novinka je momentálne dostupná už pre približne 75 % používateľov sociálnej siete Facebook. Facebook ju samozrejme postupne implementuje na celú používateľskú základňu.