Keybase je nová služba, ktorá sa postará o absolútnu bezpečnosť a anonymitu súborov, ktoré chcete zdieľať alebo uchovávať. Súbory budete nahrávať do cloudu, kde sa automaticky zašifrujú, alebo ich môžete dokonca podpísať vlastným PGP digitálnym kľúčom.

Služba je zatiaľ v beta verzii a pre jej použitie sa musíte prihlásiť. Pri registrácii zadáte svoj e-mail, meno, platformu, resp. operačný systém, ktorý preferujete (na výber je mobilný aj desktopový) a už len musíte čakať na prijatie. Aktuálne je v poradovníku viac ako 21 000 záujemcov, čiže to môže nejaký čas trvať.

keybase

Samotné súbory uložené v súkromnom priečinku budú šifrované v režime end-to-end, čiže ani samotné servery služby Keybase ich nebudú schopné prečítať. Služba zaistí, že vaše súbory (napr. dokumenty, fotografie) neprečíta žiadna iná osoba okrem vás a ľudí, s ktorými ste súbory zdieľali. Súbory môžete následne nakoniec zdieľať aj verejne. Bez dešifrovacieho kľúča sú nepoužiteľné. Predstavitelia tejto rozhodne zaujímavej služby tvrdia, že bude k dispozícii pre každého užívateľa bezplatný cloud priestor s kapacitou 10 GB. Samozrejmosťou je potom prémiové navýšenie priestoru za financie. Okrem toho v službe Keybase čoskoro pribudne nová funkcia. Tá umožní užívateľom posielať zašifrované súkromné správy.

Pokiaľ dbáte na svoje digitálne súkromie a bezpečnosť, navštívte oficiálny web služby alebo prejdite rovno na registračný formulár.

TIP: Takto si zašifrujete správy v Facebook chate