Úvod Zaujímavosti Máte na Facebooku stovky priateľov? Skutoční sú len piati, tvrdia vedci

Máte na Facebooku stovky priateľov? Skutoční sú len piati, tvrdia vedci

0
Takmer každý používateľ sociálnej siete Facebook má medzi „priateľmi“ stovky iných používateľov aj napriek tomu, že s dotyčnými nekomunikuje alebo sa dokonca nikdy nestretli tvárou v tvár.

Výrok „Priatelia nie sú Pokémoni, nemusíš ich nazbierať všetkých“ pozná určite každý používateľ Facebooku aj napriek tomu, že sa počet virtuálnych priateľov u niektorých používateľov pohybuje v tisíckach. Podľa vedcov by počet Facebookových kamarátov nemal presiahnuť číslo 150. Zistenia dokonca uverejnili v časopise Royal Society Open Science.

Robin Dunbar, vedúci výskumu naznačuje, že priateľstvá na Facebooku by mali kopírovať tie v reálnom živote, kde maximum priateľov dosahuje približne počet 150. „Domnievam sa, že priateľstvá si vyžadujú občasnú interakciu tvárou v tvár, aby pretrvali,“ vyjadril sa Dunbar podľa Science Alert. Výskum spočíval aj v testovaní trojstisícovej vzorky dospelých dobrovoľníkov, vďaka čomu sa zistilo, že v našom mozgu existujú limity pre počet priateľov a známych.

Vedeli ste, že naozajstných blízkych priateľov môžeme mať len päť? Aj keby ste na Facebooku mali len odporúčaných 150 a menej priateľov, za skutočných môžete považovať len pätnásť a za tých, ktorí pri vás budú stáť v čase krízy, len päť. Je pravda, že Facebook pomáha mnohým udržať priateľstvá aj v čase, kedy nie je možné byť spolu osobne. Táto komunikácia však nestačí a kvôli neprítomnosti osobnej interakcie takéto priateľstvá časom prirodzene schátrajú.