Množstvo majiteľov Xperia smartfónov už vie, že Sony Mobile horlivo pracuje na Android 6.0 Marshmallow aktualizácii pre tieto zariadenia. Aktualizácia je momentálne v testovacej fáze označovanej ako „Concept Build“. 

Verejné beta testovanie najnovšieho Androidu je už k dispozícii pre smartfóny Xperia Z3 and Xperia Z3 Compact. Sony tak umožnilo používateľom vyskúšať si nové funkcie a zároveň získa kvalitnú spätnú odozvu.

Čo je ale podstatnejšie, v tejto testovacej verzii nového Androidu 6.0 Marshmallow sa objavila jedna veľmi vítaná možnosť. Posledná verzia softvéru (číslo zostavy MDB08M.Z1.2178-somc) dostala inovované užívateľské prostredie aj s možnosťou odstránenia predinštalovaných aplikácií.

Nemôžete síce odstrániť úplne všetky, väčšinu ale áno. Povinne zostávajú v smartfóne aplikácie ako obchod Google Play, Hangouts, appka hovorov či sťahovaní. Podobný krok minimalizovania predinštalovaných aplikácií, tzv. bloatware, sme zaznamenali aj u iných výrobcov.

xperia

Zatiaľ len v testovacej verzii

Čoraz viac užívateľov totižto už dlhodobo vyjadruje nespokojnosť s politikou zaplnenia vnútornej pamäte nanútenými aplikáciami. Väčšina takýchto aplikácií užívatelia nepoužívajú, respektíve si nájdu vhodnejšiu alternatívu v obchode Google Play. Predinštalované aplikácie tak zbytočne zaberajú miesto v pamäti smartfónu alebo „drancujú“ výkonnostné rezervy, pokiaľ bežia na pozadí.

Problémom je, že táto funkcia je dostupná zatiaľ len v testovacej verzii operačného systému Android 6.0 Marshmallow pre Xperia zariadenia. Či sa ju výrobca rozhodne použiť aj v oficiálnej stabilnej verzii je zatiaľ otázne. Pokiaľ by tak urobil, množstvo majiteľov Xperia smartfónov by to určite ocenilo.