Operačný systém Android či skôr jeho verzie sú známe tým, že každej patrí pomenovanie po známej cukrovinke v abecednom poradí. Lollipop, KitKat, aktuálny Marshmallow a na rade je písmeno N.

Android N je ešte stále v plienkach, už teraz sa ale povráva o novej funkcii, ktorou bude vybavený. Malo by ísť o tzv. „split screen“ režim, teda o možnosť využívania dvoch aktívnych okien na jednej obrazovke. Podobnú funkcionalitu sme videli pri Samsung alebo LG zariadeniach, Google ju však plánuje vylepšiť a implementovať priamo do operačného systému Android.

Nová verzia Androidu ponesie označenie začínajúce sa na písmeno N a už teraz sa objavujú rôzne návrhy. Asi najzaujímavnejším je obľúbená Nutella. Doteraz o názvoch rozhodovali predstavitelia spoločnosti Google, respektíve tím ľudí, ktorý má na starosti tento operačný systém.

Aktuálny riaditeľ spoločnosti Google, Sundar Pichai, na debate so študentami istej indickej vysokej školy predostrel zaujímavý návrh. Internetový gigant by mohol prísť v blízkej budúcnosti s online prieskumom, v ktorom by o názve rozhodovali samotní používatelia. Jednoduchým princípom hlasovania by tak nová verzia Androidu dostala meno, ktoré by vyšlo z prieskumu s najväčším počtom hlasov.

nutella

Hlasovanie by ale malo byť moderované kvôli internetovému trollingu a rôznym recesistom. Na Slovensku sme mali hlasovanie o názve cyklomostu vedúceho ponad rieku Morava a najviac hlasov dostalo pomenovanie Most Chucka Norrisa. Predpokladáme, že pri hlasovaní o názve novej Android verzie sa nič podobné nestane.

Ako by sa mala podľa vás volať nová verzia Androidu? Nutella? Alebo máte lepší návrh?