Úvod Konkurencia Apple Apple pracuje na vlastnom grafickom procesore pre iOS zariadenia

Apple pracuje na vlastnom grafickom procesore pre iOS zariadenia

0
Apple A9

Ešte v roku 2012 sme mohli vidieť snahu kalifornského jabĺčka, ako sa chce v oblasti mikročipov vydať na svoju cestu. Tento proces nejaký ten rok síce trvá, no vyzerá to tak, že nie na dlho. Po predstavení vlastnej CPU architektúry, ktorá mala premiéru v čipsete A6, príde zrejme už čoskoro rad aj na vlastnú GPU architektúru.

Spoločnosť Apple nemala nikdy v obľube bežné priemyselné štandardy, a preto vždy radšej preferovala alternatívne riešenia, ako by mala slepo nasledovať konkurenčných výrobcov a ich produkty. A aj keď v tom možno vidíte viac prekážok ako výhod, pre každú TOP značku je takáto marketingová stratégia v záujme udržania a zlepšenia trhovej pozície kľúčovou. Dokazuje totiž schopnosť prinášať takzvané vlastnoručné inovácie. Vidieť sme to mohli pri Lightning slote, Retina displeji, vlastnom pomenovaní čipsetu (A6, A7, A8 atď.) a aj v oblasti architektúry jeho procesorov.

Ako sme sa po novom dozvedeli, inžinieri z Apple sú vraj po testovaní vlastného grafického procesoru s výsledkom dlhodobého vývoja konečne spokojní. Znamenať by to preto mohlo blížiace sa nasadenie priamo v praxi, vďaka čomu budú môcť nahradiť súčasne zaužívané GPU riešenia (PowerVR od Imagination Technologies) iných výrobcov za vlastné.

Ak sa niečo také naozaj stane, výhod môžno očakávať hneď viacero. V prvom rade je nevyhnutné podotknúť, že Apple zrejme plánuje zlepšiť grafický výkon iOS zariadení (iPhone, iPad) na takú úroveň, aby mohli začať efektívne konkurovať populárnym herným konzolám.