Úvod Novinky Android Android N prinesie funkciu, ktorá umožní používať dve aplikácie naraz

Android N prinesie funkciu, ktorá umožní používať dve aplikácie naraz

4
Android N (foto: PhoneArena.com)

O nadchádzajúcej verzii operačného systému Android sa začalo špekulovať takmer ihneď po predstavení verzie Marshmallow. Nové detaily, ktoré sa dostali na internet, sú už ale tentokrát z trošku dôveryhodnejšieho zdroja. Celý názov síce ešte stále nepoznáme, ale to, že dostane tzv. split screen, je na 100% isté.

Funkciu sme pritom očakávali v súčasnej verzii Android 6.0 Marshmallow. Pred oficiálnym predstavením o nej hovorili viaceré úniky zo zdrojového kódu systému. Po predstavení prišlo sklamanie, avšak s malou nádejou, že by sme sa mohli dočkať v ďalšej menšej aktualizácii. Teraz to ale vyzerá, že budeme nakoniec musieť čakať až do príchodu ďalšej verzie, ktorá má niesť názov s počiatočným písmenkom N (Nutella?).

Vyplýva to z tvrdenia tímu spoločnosti Google na komunitnom webe Reddit, ktorý stojí za hi-end Android tabletom Pixel C. Prezradili v ňom, že s novinkou budeme môcť používať dve aplikácie súbežne, čiže sa zobrazia v rovnakom čase na rozdelenom displeji. Niečo podobné – s menšími obmedzeniami – už teraz ponúkajú napríklad mobilné zariadenia od LG. Takzvanú ‚Multi Window‘ funkcionalitu už majú nejaký ten čas aj niektoré smartfóny či tablety so značkou Samsung.

Android N môže prísť vo forme aktualizačného balíčku buď začiatkom budúceho roka pod označením 6.1 alebo až cez leto ako verzia 7.0, teda po predstavení ďalšej generácie Nexus zariadení.